Italija, Venecija

Venecija – abejingų nepaliekantis miestas

Venecija – tai miestas, italų dažnai vadinamas Serenissima (išvertus į lietuvių kalbą tai reikštų „giedriausias iš visų“). Turbūt kiekvienam, pagalvojusiam apie Veneciją, prieš akis iškyla ryškiaspalvės gondolos, ištaigingi vandens apsupti rūmai, ir, žinoma, įspūdingi karnavaliniai kostiumai. Venecija tikrai ne be reikalo yra laikoma vienu gražiausiu miestu visame pasaulyje, o čia apsilankyti smagu visais metų laikais. Šiame mieste suskaičiuojama net 150 kanalų, 200 bažnyčių 400 tiltų ir net 3000 siaurų gatvelių, tad čia tikrai bus ką pamatyti!

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Geriausias metas apsilankyti Venecijoje – pavasaris, kada oro temperatūra dar nėra labai aukšta. Vasaros metu termometro stulpelis gali pakilti iki 35 laipsnių Celsijaus. Žiemos Venecijoje yra gana švelnios, temperatūra nenukrenta žemiau nulio. Rudenį Venecijoje šilta, bet lietinga, galimi potvyniai.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

3

5

8

12

17

20

23

23

20

    14

 8

4

Vandens temperatūra

12

10

11

13

18

22

25

26

23

20

16

14


ĮDOMŪS FAKTAI APIE VENECIJĄ

  • Venecija buvo įkurta 421 metais kovo 25 dieną. Šis miestas buvo pastatytas ant druskos pelkynų Adrijos jūros žiotyse;
  • Per pastaruosius 50 metų Venecijoje gyventojų sumažėjo net per pusę – šiuo metu čia gyvena tik 63 000 žmonių;
  • Venecija – vienas lankomiausių Europos miestų, į kurį kasmet atvyksta apie 15 milijonų turistų;
  • Maždaug pusė Venecijos gyventojų dirba turizmo pramonėje. Na, o santechnikų šis miestas turi tikrai nedaug – mažiau nei 20;
  • Šv. Marko aikštė yra vienintelė vieta Venecijoje, kur galima šerti balandžius. Kitur už tai gresia didelės baudos;
  • Gondolos – tai rankų darbo valtelės, kurios gaminamos net iš 8 skirtingų medžių rūšių, ir konstruojamos iš 280 dalių.

KAIP PAŽINTI VENECIJĄ?

Venecija yra pakankamai nedidelė, kad po ją būtų galima keliauti pėsčiomis. Nors tai yra miestas ant vandens, tačiau pėsčiųjų takelių čia tikrai nestinga. Taip pat galite išbandyti įvairias vandens transporto priemones:

  • Vaporetti – tai vandens autobusai. Vienkartinis bilietas galioja valandą, o jo kaina siekia 6,5 €. Bilietas parai kainuoja maždaug 18 eurų, o 3 dienoms – 33 €. Jei skubate, taip pat galite pasinaudoti asmeninio taksi paslaugomis. Ši paslauga yra nepigi, be to, ne visi vairuotojai naudojasi taksometru. Prieš pradėdami kelionę išsiaiškinkite, kiek jums tai kainuos;
  • Alilaguna – tai gana pigus, tačiau lėtas transportas (maždaug tris kartus lėtesnis už vandens taksi). Bilieto kaina siekia 13 eurų;
  • Gondola – pasiplaukiojimas gondola yra viena tų pramogų, kurias tiesiog būtina išbandyti viešint Venecijoje. Siūlomas pasiplaukiojimas Didžiuoju kanalu ir kitais mažesniais kanalais, kaina siekia apie 80 eurų (6 asmenims).

VENECIJOS VIRTUVĖ:

Tradicinei Venecijos virtuvei būdinga naudojamų ingredientų įvairovė. Čia populiarūs ir žuvies, ir daržovių patiekalai, galima paragauti smėlėtose pakrantėse sumedžiotos žvėrienos. Maisto gamyboje naudojami kviečiai, rugiai, avižos, miežiai, soros, kukurūzai ir bulvės, o įvairūs mums įprasti produktai, tokie kaip pupelės, paprikos ar pomidorai Venecijoje yra naudojami gana neseniai. Visi patiekalai gausiai gardinami prieskoniais, kurie suteikia valgiams nepakartojamą skonį ir aromatą.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Baccalà – džiovinta sūdyta menkė;
  • Baccalà Mantecato – menkė grietinės padaže;
  • Risi e bisi – ryžių ir žirnelių sriuba;
  • El fasioi – makaronai su pupelėmis;
  • Bigoli – tradiciniai stambūs spagečiai, gaminami iš kietos tešlos;
  • Fegato alla veneziana – kepenėlės su svogūnais;
  • Bisato su l'ara – keptas ungurys su lauro lapais. Tai yra vienas seniausių Venecijos virtuvės patiekalų;
  • Seppie col nero – sepijos savo sultyse;
  • Sardelle in soar – sardinės svogūnų marinate;
  • Cassopipa – moliuskai su petražolėmis.

Venecijos alkoholiniai gėrimai:

  • Vietinis vynas: Venecijoje labai daug vyno krautuvėlių, o šių alkoholinių gėrimų kainos gali labai varijuoti.

NAUDINGA INFORMACIJA:

Valiuta: euras.

Dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiams viza nėra reikalinga, pakanka asmens tapatybės kortelės arba paso.

Kalba: italų, daugelyje turistinių objektų galima susikalbėti angliškai.

Arbatpinigiai: į sąskaitą gali būti įtrauktas 12 procentų aptarnavimo mokestis, jei ne – įprasta palikti 10-15 procentų arbatpinigių nuo išleistos sumos. Kaip ir kituose Italijos miestuose, Venecijoje į sąskaitą gali būti įskaičiuotas stalo padengimo mokestis.

Saugumas: Venecija yra saugus miestas, tačiau labai svarbu prižiūrėti savo asmeninius daiktus. Smurtinių nusikaltimų Venecijoje užfiksuojama itin mažai.

Šventės ir festivaliai: Venecijos kaukių festivalis vyksta kasmet vasario mėnesį, ir trunka 10 dienų. Balandžio 25 dieną vyksta dar vienas įdomus renginys – gondolų lenktynės.

Lauktuvės: karnavalinės kaukės, Murano stiklo gaminiai, rankdarbiai, prieskoniai, vynas.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Švento Morkaus aikštė (Piazza San Marco) – tai pagrindinė miesto aikštė, šalia kurios rasite gausybę kavinukių ir restoranų. Šią aikštę Napoleonas pavadino „elegantiškiausia Europos svetaine“. Lankydamiesi Šv. Morkaus aikštėje būtinai pasigrožėkite iš varpinės atsiveriančiu vaizdu ir aplankykite šv. Morkaus bazilika, kurioje yra sukaupta gausi brangakmenių ir kitų vertybių kolekcija.

Akademijos muziejus (Gallerie dell'Accademia) garsėja žymių Renesanso menininkų darbais – čia pamatysite Bellini, Giorgione, Veronese, Tintoretto ar Tiziano kūrinių.

Dodžų rūmai (Palazzo Ducale) – vienas lankomiausių objektų visoje Venecijoje. Dodžų rūmai buvo pastatyti XI amžiuje, ir buvo naudoti gynybiniais tikslais. Vėliau juos sunaikino gaisras, todėl XIV-XV amžiuje buvo atstatyti, nuo to laiko išliko iki šių dienų. Šiandien čia galite išvysti žymiausių XI amžiaus tapytojų dekoruotas sienas.

Atodūsių tiltas buvo suprojektuotas XVI amžiuje, kada buvo siekiama sujungti naująjį ir senąjį kalėjimus. Spėjama, kad toks pavadinimas buvo suteiktas dėl nuteistų kalinių, kurie šiuo tiltu buvo vedami pasitikti mirtį. Įdomu tai, kad šio tilto statybos užtruko net dvejus metus.

Ca’Pesaro galerija – tai modernaus meno galerija, įkurta baroko stiliaus rūmuose šalia Didžiojo kanalo.

Guggenheim muziejus anksčiau buvo amerikiečių kilmės menininkės Peggy Guggenheim rezidencija, o šiandien čia eksponuojama jos surinkta meno kolekcija. Čia pamatysite menininkės vyro (Max Ernst Guggenheim) paveikslų, taip pat ir Salvadoro Dali, Picasso, Pollock ir Kandinsky darbų.

Didysis kanalas yra išsiraizgęs po visą Veneciją. Jo forma primena S raidę, o ilgis siekia net 3800 metrų. Kanalo pakrantėse galima pamatyti apie 170 pastatų, dauguma jų buvo suprojektuoti XIII-XVII amžiuje. Jei norite pasigrožėti nepamirštamais vaizdais, rinkitės vandens autobusą, vandens taksi ar gondolą.

Rialto tiltas buvo nutiestas XVI amžiuje, o šiandien tai yra venas lankomiausių objektų visoje Venecijoje. Netoli šio tilto, kertančio Didįjį kanalą, veikia Rialto turgeliai, kuriuose galėsite įsigyti šviežių vaisių, daržovių, žuvies ar kitų produktų.

San Giorgio Maggiore – tai vienuolyno kompleksas, įsikūręs tokio paties pavadinimo Venecijos saloje. Nuo varpinės bokšto atsiveria įspūdinga miesto panorama.

Šv. Roko mokykla kadaise buvo labdaringa ligoninė. Ją XVI amžiuje įkūrė šv. Rokas, savo gyvenimą paskyręs ligonių slaugai. Turistus ši vieta vilioja Tintoretto paveikslais, tarp jų galima išvysti ir „Nukryžiavimo“ paveikslą, kuris yra vienas garsiausių visame pasaulyje.

Jūrų muziejus buvo įkurtas 1815 metais, kada miestą okupavo austrai. Tuo metu pirmaisiais eksponatais tapo istorinių laivų modeliai, vėliau juos papildė ir gondolų modeliai, labai vertinga kriauklių kolekcija, ir t.t.

Murano sala garsėja stiklo dirbiniais. XIII amžiuje Venecijos vienuoliai nusprendė gaminti stiklinius butelius tuo metu garsėjusiam vynui, tačiau stiklapūčiai neretai sukeldavo gaisrus, todėl dėl gyventojų saugumo vienuoliai buvo perkelti į Murano salą. XIX amžiuje Murano stiklo gaminiai išgarsėjo dėl sudėtingos technikos, ir savo populiarumo neprarado iki šių dienų.

Burano sala garsėja ne tik kanalais, bet taip pat ir įvairiaspalviais namais, kuriuos turistai labai mėgsta įamžinti. Ši sala nuo Venecijos nutolusi apie 10 km, ją galima pasiekti plaukiant vandens autobusu. Įdomu tai, kad šioje saloje labai griežtos namų perdažymo taisyklės – jei savininkas nusprendžia pakeisti namo spalvą, jis turi kreiptis į savivaldybę, kuri nurodo, kokią spalvą reikės pasirinkti.

San Mikelė – tai mirusiųjų sala, į kurią mirusiųjų kūnai atplukdomi gondolomis. Dar iš tolo matoma siena, kuri juosia kapines, kuriose ilsisi žymūs istoriniai veikėjai ir eiliniai venecijiečiai.

Lido sala – tai tarsi pertvara, skirianti Venecijos lagūną ir Adrijos jūrą. Čia vasaras leidžia Italijos turistai, tačiau taip pat atvyksta lankytojų iš įvairių kitų pasaulio šalių. Lido saloje vyksta daug kultūrinių renginių ir festivalių, o pagrindinėje salos gatvėje galima rasti gausybę parduotuvių ir restoranų. Ši sala taip pat garsėja gražiais paplūdimiais, kurių vienas geriausių – Alberoni.

Palestrina – tai nedidelė, 11 km ilgio sala, kurioje galima pailsėti  nuo miesto šurmulio. Pajūryje pasigrožėsite įvairių formų kriauklėmis, o vanduo bus toks skaidrus, kad be nardymo įrangos galėsite stebėti povandeninį pasaulį.