Kambodža

Kambodža – egzotika alsuojanti šalis

Kambodža – pietryčių Azijos šalis, kuri pritraukia vis daugiau turistų. Keliautojus vilioja didingos šventyklos, vaizdingi paplūdimiai ir mūsų tautiečiams neįprasta virtuvė. Nors nuvykti į tam tikras atokesnes Kambodžos vietas gali būti gana keblu, tačiau turistiniai miestai sparčiai vystosi, ir rūpinamasi, kad keliautojai viešnagės metu galėtų kuo daugiau pamatyti.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Kambodžoje vyrauja tropinis klimatas, todėl šioje šalyje karšta ištisus metus. Drėgnasis sezonas tęsiasi nuo birželio iki spalio, kai pietvakarių musonas iš vandenyno atneša lietų (drėgniausias mėnuo metuose – rugsėjis). Sausasis sezonas trunka nuo lapkričio iki gegužės (karščiausias mėnuo – kovas). Nors į Kambodžą galima vykti ištisus metus, tačiau didžiausio turistų antplūdžio sulaukiama lapkričio-vasario mėnesiais.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra
 

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

27

27

28

28

29

29

29

29

29

28

27

26

Vandens temperatūra

28

28

29

30

30

30

29

29

29

29

29

28

ĮDOMŪS FAKTAI APIE KAMBODŽĄ

  • XIX amžiuje Kambodža buvo Prancūzijos kolonija, tačiau 1953 metais atgavo nepriklausomybę;
  • Vidutinė gyvenimo trukmė Kambodžoje siekia vos 58 metus;
  • Ši šalis negalėtų pasigirti gyventojų raštingumu – šis rodiklis siekia 73,6 proc.

KAIP PAŽINTI KAMBODŽĄ?

Populiariausias Kambodžos transportas – vadinamas tuk-tuk’as, kuriuo iš taško A į tašką B nuvyksite už 3 eurus. Taip pat populiarios dviratinės rikšos bei motociklo tipo taksi. Kambodžos sostinėje Pnompenyje taip pat veikia ir Uber taksi, todėl sudaromos tikrai palankios sąlygos patogiam susisiekimui.

KAMBODŽOS VIRTUVĖ

Kambodžos virtuvė yra panaši į Tailando ir Vietnamo, tačiau Kambodžos tradiciniai patiekalai yra ne tokie aštrūs. Ruošiant įvairius valgius neapsieinama be ryžių ir žuvies: žuvies patiekalų pasirinkimas yra tiesiog stebinantis, o ryžiai yra patiekiami beveik prie visų valgių (kartais ryžiai pakeičiami makaronais). Turistams siūloma paragauti ne tik gana įprastų patiekalų, bet taip pat ir maistui paruoštų gyvačių, varlių, šikšnosparnių ar vabalų. Desertui siūloma paragauti vaisinių pudingų, pyragaičių, sausainių ar pyragų.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus

  • Num Banh Choc – žuvienė;
  • Mon Sngor – vištienos sriuba;
  • Samlor machou banle – tiršta žuvienė su ananasais;
  • Sach Mon Chha Khnhei – kepta vištiena su imbieru;
  • Choeeng Chomni Chrouc Chean – kiaulienos šonkauliukai;
  • Somlar Mochu Sachko – troškinta jautiena;
  • A ping – užkandis drąsiems (kepti tarakonai).

Kambodžos alkoholiniai gėrimai

  • Vietinis vynas (dažniausiai gaminamas iš ryžių arba palmių cukraus, kartais pagardinamas imbieru);
  • Vietinis ryžių brendis.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: khmerų. Taip pat galima susišnekėti anglų ir prancūzų kalbomis.

Kelionės dokumentai: Lietuvos piliečiams keliaujant į Kambodžą reikalinga viza. Turistinė viza yra išduodama Kambodžos ambasadose arba konsulatuose (vizos galiojimo trukmė – 30 dienų). Kreipiantis dėl vizos reikės pateikti bent 6 mėnesius galiojantį pasą bei 1 arba 2 nuotraukas.

Valiuta: Kambodžos rielis (KHR), 1 Eur = 4958 rielių.

Etiketas: prieš fotografuodami vienuolius ar vietinius gyventojus visada prašykite leidimo. Jei norite pagarbiai pasveikinti kitą asmenį, šiek tiek palenkite galvą, o rankas priglauskite prie krūtinės. Imdami arba duodami daiktus naudokite dešinę ranką arba abi rankas. Nepagarbu liesti vietinio gyventojo viršugalvį, nepriimtina, jei moteris liečia vienuolį vyrą arba jam ką nors tiesiogiai paduoda.

Arbatpinigiai: įprasta palikti arbatpinigių ne tik padavėjams, bet taip pat ir kitam aptarnaujančiam personalui.

Sveikata: rekomenduojama pasirūpinti sveikatos draudimu, negerti vandens iš čiaupo. Būkite atsargūs ragaudami itin egzotiškus patiekalus – jie priimtini tikrai ne kiekvieno europiečio skrandžiui.

Saugumas: nors Kambodžoje yra gana saugu, tačiau vertėtų pasisaugoti kišenvagių.

Kainos: Kambodžoje kainos yra gana nedidelės. Keturių rankų masažas kainuos apie 10-15 eurų, pietūs restorane – apie 10 € (gatvės užeigoje pavalgysite už 3-4 eurus).

Lauktuvės: medvilniniai šalikai, šilkinės skaros, prieskoniai, vaisiai, kava, medus, tapybos gaminiai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Pnompenis – Kambodžos sostinė, įsikūrusi centrinėje šalies dalyje, trijų upių santakoje. Tai – žavus  ir gana ramus miestas, kuriame galima pasigrožėti kolonijiniais Prancūzijos pastatais ir Ankoro monumentine architektūra. Pnompenyje nestinga įvairių turistinių objektų – keliautojus žavi Sidabrinė pogoda, Karališkieji rūmai, Nacionalinis muziejus bei Wat Phnom šventykla.

Angkoro Vatas – didžiulis šventyklų kompleksas, kurio neaplankyti būtų tikra nuodėmė. Įdomu tai, kad Angkoro Vatas yra didžiausias šventyklų kompleksas ne tik Azijoje, bet taip pat ir visame pasaulyje, tad nieko keisto, kad jis taip masina turistus.

Koh Kero šventykla yra įsikūrusi šiaurinėje Kambodžos dalyje. Nors Angkoro šventyklų kompleksas neabejotinai yra pats lankomiausias religinis objektas, tačiau Koh Kero šventykla taip pat verta jūsų dėmesio. Koh Kero šventykla nuo Angkoro Vato yra nutolusi maždaug 120 km atstumu. Šioje vietovėje galima pamatyti įspūdingą piramidės formos šventyklą ir dar maždaug 40 kitų išlikusių statinių.

Preah Vihearo šventykla, stūksanti Dangreko kalnuose, taip pat verta jūsų dėmesio. Preah Vihearo šventykla buvo pastatyta XI-XII amžiuje, Kmerų imperijos klestėjimo periodu. Tai – itin reikšmingas religinis ir istorinis objektas, kuris buvo skirtas dievui Šivai.

Sihanukvilis – populiariausias Kambodžos kurortas, kuris vilioja gausybe restoranų, džiugina parduotuvių gausa ir įvairiomis pramogomis, kurių čia tikrai nestinga. Taip pat maloniai stebina ir šio kurorto paplūdimiai, nukloti auksiniu smėliu.

Reamo nacionalinis parkas gamtos mylėtojams palieka itin didelį įspūdį. Šis parkas nuo Sihanukvilio kurorto yra nutolęs vos 18 km, tad čia apsilankyti tiesiog privaloma. Lankydamiesi Reamo nacionaliniame parke turėsite galimybę pasigrožėti atogrąžų miškais, kriokliais, laukiniais paplūdimiais ir salomis.

Tonlesapo ežeras keri savo unikalumu: tai – ne tik vandens telkinys, bet taip pat ir gyvenvietė. Ežere pamatysite gausybę ant polių pastatytų kaimelių, tarp kurių vietiniai gyventojai keliauja valtimis.

Kračehas – miestas rytinėje Kambodžos dalyje. Čia galima pamatyti gausybę kolonijinių laikų pastatų bei puošnių pagodų, tačiau šiame mieste turistai nusprendžia apsilankyti ne vien tik dėl jų. Turbūt didžiausią įspūdį palieka Mekongo upėje esančios salos, tarp kurių plaukioja Iravadžio delfinai.

Kampotas – tai Pietinėje Kambodžos dalyje įsikūręs miestas, kuris patiks ramaus poilsio mylėtojams. Tai – prancūzų kolonijinis miestas, kuris yra artimas europiečio akiai, tačiau kartu ir egzotiškas. Kampotas garsėja ne vien tik architektūriniais šedevrais, bet taip pat ir žaliųjų pipirų plantacijomis – šiuo prieskoniu patiekalai gardinami kone kiekviename vietiniame restorane.

Mondulkyris garsėja nuostabia gamta, todėl pavargus nuo miesto šurmulio čia tiesiog būtina apsilankyti. Mondulkyrio provincija tiesiog pribloškia sunkiai įžengiamomis džiunglėmis, galingais kriokliais, žaliomis kalvomis ir laukiniais gyvūnais.