Urugvajus

Urugvajus – kontrastais ir netikėtumais žavinti šalis

Urugvajus keliautojams asocijuojasi su egzotika ir su tokia Lotynų Amerika, su kokia esame susipažinę iš knygų ir serialų. Vis dėlto, puoselėjant tokius lūkesčius gali tekti labai nusivilti: iš pirmo žvilgsnio Urugvajus europiečiams pasirodo labiau artimas nei egzotiškas. Šioje šalyje pabuvojus kiek ilgiau pirmasis įspūdis išsisklaido tarsi dūmas: įvairūs netikėtumai neretai verčia tiesiog aiktelėti iš nuostabos. Urugvajus tikrai nudžiugins ne tik nuostabia gamta, bet taip pat ir įvairiais lankytinais objektais, kurių šioje šalyje yra stebėtinai daug.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Urugvajuje vyrauja subtropinis klimatas: vasaros metu (gruodžio-vasario mėnesiais) temperatūra pakyla iki 35 laipsnių šilumos, o žiemos metu termometro stulpelis nenusileidžia žemiau 10 laipsnių. Pučiant pietiniams vėjams kartais temperatūra gali nukristi ir iki -5 laipsnių. Žiemos įprastai yra sausesnės nei vasaros, daugiausiai kritulių galima tikėtis kovo mėnesį. Geriausias metas vykti į Urugvajų – lapkričio-vasario mėnesiai.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

24

23

21

17

14

11

11

12

14

17

19

22

Vandens temperatūra

22

23

22

19

17

14

12

12

13

15

18

21

ĮDOMŪS FAKTAI APIE URUGVAJŲ

  • „Uruguay“, išvertus iš gvaranių kalbos, reikštų „paukščių vanduo“ arba „paukščių upė“;
  • Apie 90 procentų Urugvajaus žemių yra naudojamos galvijų auginimui;
  • 1930 metais Urugvajuje vyko pirmasis pasaulinis futbolo čempionatas;
  • Urugvajus yra mažiausiai korumpuota Lotynų Amerikos šalis;
  • Beveik pusė Urugvajaus gyventojų yra įsikūrę sostinėje Montevidėjuje;
  • Nors šalia kaimyninių šalių Urugvajus atrodo tarsi nykštukinė valstybė, tačiau Urugvajus yra net tris kartus didesnis už Lietuvą.

KAIP PAŽINTI URUGVAJŲ?

Urugvajuje puikiai išplėtotas geležinkelių tinklas, kurį sudaro beveik 9000 km kelių. Keliauti traukiniu galima pakankamai greitai ir patogiai, todėl tai yra viena populiariausių turistų pasirenkamų transporto priemonių. Keliautojai taip pat turi galimybę išsinuomoti automobilį, tačiau svarbu nusiteikti netikėtumams: dalis Urugvajaus kelių neturi apsauginės dangos, todėl keliauti ne visada yra pakankamai patogu. Litras degalų šioje šalyje kainuoja maždaug 1,25 €, o kilometras keliaujant taksi – apie 0,6 €.

URUGVAJAUS VIRTUVĖ

Urugvajuje auginami ryžiai, javai, ankštinės kultūros, įvairūs vaisiai. Puikiai išvystyta ne tik gyvulininkystė, bet taip pat ir žūklė, todėl viešėdami šioje šalyje turėsite galimybę paragauti ne tik mėsos, bet taip pat ir žuvies patiekalų. Populiaru gaminti kreminės konsistencijos sriubas, žuvis gali būti kepama, sūdoma ar džiovinama, įprastai žuvies patiekalai patiekiami su virtomis bulvėmis, sviestu ir citrina. Populiariausia mėsa – kalakutiena ir aviena, garnyrui įprasta patiekti bulves, virtas morkas, pupeles bei žiedinius kopūstus. Vienas mėgstamiausių desertų – pudingas, kuris gaminamas iš kiaušinių trynių, baltos duonos, pieno, džiūvėsių ir džiovintų figų.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Puchero – mėsos troškinys;
  • Milanesa – kepsnys džiūvėsiuose;
  • Parrillada – sultinga kepta jautiena;
  • Dulce – tradicinė Kalėdų duona;
  • Alfajores – tradicinis sumuštinis;
  • Chaja – biskvitinės tešlos patiekalas su uogiene ir grietinėle;
  • Milhojas – sluoksniuotas pyragas su grietinėle ir uogiene;
  • Pascualina – tradicinis pyragas su mangoldais, špinatais ir kiaušiniais.

Urugvajaus alkoholiniai gėrimai:

  • Malbec vynas.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: ispanų, galima susikalbėti angliškai.

Valiuta: Urugvajaus pesas (1 € – 38,8 UYU).

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiams būtina turėti ne mažiau nei 6 mėnesius galiojantį pasą (trumpalaikei viešnagei viza nėra reikalinga).

Religija: 47,1 proc. Urugvajaus gyventojų priskiria save katalikams.

Arbatpinigiai: įprasta palikti 10 proc. arbatpinigių, jei jie nėra įtraukti į sąskaitą.

Sveikata: keliaujant į Urugvajų nėra privalomų skiepų, tačiau rekomenduojama pasiskiepyti nuo hepatito A ir B, vidurių šiltinės. Jei lankysitės tokiose vietovėse, kuriuose yra laukinių gyvūnų, taip pat patartina pasiskiepyti nuo pasiutligės.

Lauktuvės: vilnoniai gaminiai, vietinis vynas, indėniškos tematikos suvenyrai, arbata, skulptūrėlės su gyvūnų atvaizdais, egzotiški vaisiai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Montevidėjas – Urugvajaus sostinė, žavinti didingais XX amžiaus pradžios pastatais. Čia gyvenimas tiesiog virte verda: ausis pasiekia gatvės muzikantų skleidžiami garsai, akis galima paganyti į pasirodymus rengiančius artistus, ir t.t. Šiame mieste rasite gausybę meno muziejų, kuriuose tikrai bus kuo pasigėrėti.

Punta del Este – miestas pietų Urugvajuje, kuris traukte traukia turistus. Šis miestas tikrai paliks įspūdį naktinio gyvenimo mylėtojams, kuriuos maloniai nustebins vietinių gyventojų rengiami vakarėliai. Dienos metu turėsite galimybę pasivaikščioti medine promenada bei pasigėrėti gamtos vaizdas. Viešint šiame mieste būtų tikra nuodėmė neaplankyti vienos didžiausių Punta del Este įžymybių – Brava paplūdimyje esančios rankos skulptūros. Vienas populiariausių šio miesto paplūdimių – Bikini beach, kuris garsėja nuostabaus grožio saulėlydžiais.

La Pedrera – tai vienas gražiausių Urugvajaus miestų. La Pedrera garsėja puikiais restoranais, nuostabaus grožio paplūdimiais bei pramogomis, kurių nerasite niekur kitur. Viešėdami šioje Urugvajaus dalyje būtinai aplankykite Laguna de Rocha, kur galėsite pasigrožėti nuostabaus grožio gamta bei retomis paukščių rūšimis.

Cabo Polonio – tai gyvenvietė, esanti rytinėje Urugvajaus pakrantėje. Cabo Polonio garsėja įspūdingo grožio kopomis, todėl čia rekomenduojama apsilankyti kiekvienam, norinčiam pasigėrėti šiais gamtos sukurtais stebuklais. Viešėdami Cabo Polonio taip pat aplankykite garsųjį švyturį, iš kurio galėsite pasigrožėti saulėlydžiu (prieš tai vertėtų pasidomėti švyturio darbo valandomis). Jei pasiseks, Cabo Polonio pakrantėse galėsite pamatyti jūrų liūtų!

Barra de Valizas – kurortas, esantis Urugvajaus pietryčiuose. Čia rekomenduojama apsilankyti tiems poilsiautojams, kurie nori pasigrožėti laukine gamta ir pailsėti nuo miesto šurmulio. Viešėdami šiame kurorte turėsite galimybę pasimėgauti skaidriu jūros vandeniu ir nuostabiais smėlio paplūdimiais.

Punta Del Diablo – tai pajūrio vietovė, kuri anksčiau buvo itin mėgstama hipių. Šiandien čia galite pasimėgauti vandens pramogomis bei paragauti puikių kokteilių, kurių galima įsigyti tiesiog paplūdimyje. Atvykę į Punta Del Diablo vietovę būtinai aplankykite Santa Teresos nacionalinį parką.

Salto – nedidelis miestelis, esantis šiaurės vakarų Urugvajuje. Miestelis buvo pastatytas 1756 metais, o šiandien čia galima pasigrožėti ne tik istoriniais paminklais, bet taip pat ir parkais bei kitais lankytinais objektais. Viešėdami šiame miestelyje aplankykite Harriague parką, Salto katedrą, Salto Grandės užtvanką bei įspūdingą miestelio vandens parką.

Carmelo – tai miestas, esantis Urugvajaus pietvakariuose. Carmelo miestelis neretai yra lyginamas su Italijos regionu Toskana: čia yra auginamos įvairių rūšių vynuogės, iš kurių gaminamas nuostabaus skonio ir aromato vynas. Viešėdami šiame miestelyje turėsite galimybę išbandyti vyno degustaciją, pajodinėti žirgais bei pasigrožėti nuostabiu kraštovaizdžiu.