Italija

Italija – meno šedevrais garsėjanti šalis

Atostogos Italijoje – tarsi kokybės garantas. Šią kelionių kryptį mielai renkasi ne tik lietuviai, bet ir kitų šalių piliečiai. Taip nutinka tikrai ne be priežasties – juk šioje šalyje tikrai yra ką pamatyti. Italija garsėja architektūriniais stebuklais bei kitais meno šedevrais, jaukiais miesteliais bei nuostabiais paplūdimiais. Maža to, ši šalis puikuojasi turtinga virtuve, pasakiškais kraštovaizdžiais bei svetingais gyventojais. Visai nesvarbu, kokioms atostogoms teikiate pirmenybę – pažintinėms ar poilsinėms, Italija neabejotinai bus vienas geriausių pasirinkimų.

Pažintinė kelionė po Italijos ežerų krašto grožį

Pažintinė kelionė po Italijos ežerų krašto grožį "Italijos ežerų magija"

  • 3* viešbutis Madžorės ežero/Stresos apylinkėse
  •  7 naktys
  •  iš Vilniaus
  • Kelios datos
1420€

KLIMATAS

Italijai būdingas Viduržemio jūros klimatas, tačiau kai kuriuose regionuose (pavyzdžiui, Sicilijoje) vyrauja subtropinis klimatas. Žiemos metu klimatas visoje Italijoje gali labai skirtis: šiaurinėje Italijos dalyje gali snigti, o pietinėje temperatūros stulpelis gali pakilti net iki 20 laipsnių šilumos. Vasaros metu visoje Italijoje galima mėgautis šiltais orais: pavyzdžiui, birželio mėnesį vidutinė oro temperatūra Romoje siekia 23 laipsnius Celsijaus.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

8

9

12

14

21

23

26

24

22

18

13

10

Vandens temperatūra

15

14

14

15

19

22

25

26

24

22

19

16

ĮDOMŪS FAKTAI APIE ITALIJĄ

  • Dienos metu italai išgeria nuo 3 iki 10 espreso kavos puodelių;
  • Nors Milanas yra laikomas madų sostine, tačiau italų kilmės modelių pasaulyje yra labai nedaug – vidutinis moterų ūgis siekia vos 1,6 m;
  • Skaičių 17 italai laiko nelaimingu;
  • Italija gali pasigirti didžiausiu ugnikalnių skaičiumi visoje Europoje;
  • Teigiama, kad viename kvadratiniame Italijos kilometre yra daugiau meno šedevrų nei bet kurioje kitoje pasaulio vietoje.

KAIP PAŽINTI ITALIJĄ?

Italijoje yra puikiai išvystyta viešojo transporto sistema: patogu keliauti traukiniais, autobusais, tramvajais ar metro. Jei keliausite nuosavu automobiliu, kai kuriuose Italijos miestuose gali kilti tam tikrų nepatogumų: pavyzdžiui, Florencijoje yra riboto transporto judėjimo zona, daugelyje mažų miestelių senamiesčiuose leidžiama keliauti tik pėsčiomis. Jei tektų pasinaudoti taksi paslaugomis, rinkitės tik oficialius paslaugų teikėjus, kurie turi „Taxi“ ženklą ant stogo ir taksometrą salone. Lankantis Venecijoje tenka vaikščioti pėsčiomis arba plaukti laiveliais, nes kitokio transporto čia nerasite.

ITALIJOS VIRTUVĖ

Italijos virtuvė yra viena turtingiausių. Patiekalai gaminami iš mėsos, jūros gėrybių, žuvų, daržovių, ir t.t. Įvairiems Italijos regionams būdingos skirtingos maisto ruošimo tradicijos: pavyzdžiui, Sicilijos virtuvei būdinga italų, graikų ir ispanų maisto ruošimo tradicijų sintezė, o Neapolyje yra išsaugoti ilgamečiai valgių gamybos papročiai. Visoje Italijoje rytais įprasta gerti kapučino kavą, o dienos metu mėgaujamasi espreso kava (ją italai geria tarsi vandenį). Maistas ir vynas Italijoje laikomi geriausiais „sąjungininkais“ – italai vyną geria tik valgydami. Aperityvui dažniausiai pasirenkamas putojantis vynas, o pietų ar vakarienės metu geriamas lengvas stalo vynas, kuris neretai skiedžiamas su gazuotu mineraliniu vandeniu. Italai labai mėgsta įvairius saldžius kepinius bei ledus, kurie yra patiekiami su įvairiais pagardais (nenustebkite, jei kavinės meniu rasite ledų su druska ir alyvuogių aliejumi!)
Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Risotto al negro di sepia – egzotiškieji ryžiai su sepijų rašalu;
  • Zuppa di ceci – pupelių sriuba su vištiena;
  • Alichi – keptos sardinės;
  • Radicchio alla Griglia – skrudinti cikorijų lapai;
  • Pzza – pica, kuri įprastai yra kepama specialioje krosnyje;
  • Bruschetta – šviežios duonos skrebutis su alyvuogių aliejumi ir česnaku;
  • Pasta – makaronai, kurie gali būti labai skirtingų rūšių;
  • Cantuccini – migdoliniai pyragaičiai;
  • Mostarda – sirupe marinuoti vaisiai.

Italijos alkoholiniai gėrimai:

  • Vietinis vynas;
  • Grappa – vynuogių degtinė.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: italų, galima susikalbėti anglų, prancūzų ar ispanų kalbomis.

Valiuta: euras.

Kelionės dokumentai: Lietuvos piliečiams pakanka turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Etiketas: italai punktualumą suvokia visai kitaip nei lietuviai. Pavyzdžiui, Milane vėluoti 20 minučių yra visiškai yra normalu, ir tai netgi laikoma punktualumu. Italijoje įprasta pasisveikinti pakštelint į abu skruostus – tai sveikinasi ir vyras su moterimi, ir moteris su moterimi, ir vyras su vyru.

Kainos: patiekalas vidutinio brangumo restorane kainuoja maždaug 15 eurų, bokalas alaus – 4-5 €, kepalas šviežios duonos parduotuvėje – apie 1,2 €, kilogramas obuolių – 1,7 €, 1,5 l vandens butelis – 0,5 €.

Arbatpinigiai: arbatpinigiai įprastai sudaro 10 procentų sąskaitos vertės.

Lauktuvės: tradiciniai alkoholiniai gėrimai, drabužiai, sūris, venecijietiškos kaukės.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Neapolis – Kampanijos regiono sostinė, esanti pietinėje Italijos dalyje. Neapolis yra laikomas pagrindiniu pietų Italijos ekonominiu ir kultūriniu centru bei trečiu pagal dydį Italijos miestu. Neapolio centre galima pasigrožėti gausybe architektūrinių šedevrų, kurie yra priskiriami įvairiems meno stiliams. Visas istorinis Neapolio centras yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, o greta miesto galima aplankyti Vezuvijaus ugnikalnio sunaikintus Pompėjos griuvėsius. Neapolis yra laikomas pačiu religingiausiu miestu visoje Italijoje – čia yra suskaičiuojamos net 448 bažnyčios.

Iskija – vulkaninės kilmės sala, esanti šiauriniame Neapolio įlankos pakraštyje. Nors šios salos perimetras siekia vos 34 kilometrus, tačiau Iskijoje gyvena net 60 000 žmonių. Iskija garsėja karštomis versmėmis bei vulkaninės kilmės purvo procedūromis, kurios į šią salą privilioja turistus iš viso pasaulio.

Sardinija – viena garsiausių Italijos salų, žavinti turkio spalvos įlankomis ir nuostabaus grožio pakrantėmis. Viešėdami Sardinijoje turėsite galimybę aplankyti viduramžius menančius miestelius, pasimėgauti saulės voniomis, paragauti nuostabaus skonio vyno, ir t.t.

Sicilija – Italijai priklausanti sala, kuri turistus vilioja ne tik nuostabiu Etnos kraštovaizdžiu, bet taip pat ir įspūdingais miestais – Palermu, Marsala, Sirakūzais, Katanija, ir t.t.

Apulija – Italijos pietuose esantis regionas, viliojantis saulėtais ir šiltais orais. Vienas didžiausių Apulijos stebuklų neabejotinai yra Alberobelas, kuriame galima pasigrožėti hobitų namelius primenančiais Truli statiniais. Ostūnis – dar vienas Apulijos perlas, kuris kitaip vadinamas Baltuoju miestu. Ostūnis stūkso ant kalvos, todėl iš tolo jis atrodo tarsi balto marmuro statula. Matera – vienas žymiausių Apulijos miestelių, nes būtent čia buvo filmuotas Melo Gibsono filmas „Kristaus kančia“. Baris yra laikomas Apulijos regiono sostine. Bario miestelis žavi dailiomis gatvelėmis, ištaigingomis bažnyčiomis bei kitais dėmesį traukiančiais objektais, kurių čia tikrai nestinga.

Toskana – tai regionas vidurio Italijoje, kuris žavi viduramžiškais miesteliais, nuostabiu gamtovaizdžiu, vynuogynų laukais, vingiuotais smėlėtais keliukais, ir t.t. Toskanos sostine yra laikoma Florencija, kuri yra vienas gražiausių miestų visoje Italijoje. Kadaise būtent Florencijoje išplito Renesanso kultūra, čia gimė ir dirbo įvairios garsios asmenybės, tokios kaip Dantė, Botičelis, Mikelandželas, Leonardas da Vinčis, Galilėjus, Amerigas Vespučis, ir t.t.

Riminis – šiaurės Italijos kurortas, garsėjantis ne tik fantastiškais paplūdimiais, bet taip pat ir istorinėmis vietomis, parkais, įdomiais muziejais, ir t.t.

Roma – didžiausias miestas visoje Italijoje. Tai – ne tik šalies sostinė, bet ir itin svarbus turistų traukos centras, kuris garsėja antikiniais ir viduramžių paminklais, istoriniais muziejais, ir t.t. Viešint šiame mieste rekomenduojama pamatyti Romos forumą, Koliziejų, Panteoną, Šv. Petro baziliką bei Trevi fontaną.

Milanas – antras pagal dydį Italijos miestas, esantis turtingiausiame ir tankiausiai apgyvendintame Lombardijos regione. Milane yra puikiai išvystyta turizmo infrastruktūra, čia gausu įvairių muziejų, įspūdingų pilių, ir t.t. Visame pasaulyje Milanas garsėja kaip mados sostinė, todėl čia rasite gausybę prekybos centrų ir prabangių parduotuvių.

Ortos ežeras neretai yra aplenkiamas turistų, tačiau tikrai be reikalo. Balzakas šį ežerą apibūdino kaip pilkąjį perlą žalioje papuošalų dėžutėje, o garsųjį filosofą Nyčę šis ežeras taip sužavėjo, kad jis savo gyvenimą ėmė skaidyti į dvi dalis: prieš Ortą ir po jos. Lankomiausias ežero pakrantės miestelis – Orta san Giullio, kuris garsėja tipiškomis siauromis gatvelėmis, ochros spalvos namais bei balkonus puošiančiomis pelargonijomis. Nuvykti prie Ortos ežero galėsite iš Milano – kelionė traukiniu truks apie dvi valandas.

Madžorė – tai siauras 65 km ilgio ežeras, jungiantis Lombardijos ir Pjemonto regionus. Šio ežero apylinkės garsėja palmių promenadomis ir puošniais pakrantės miesteliais, kurių populiariausias yra Arona bei Streza. Madžorės ežerą galima pasiekti keliaujant iš Milano – prireiks įveikti vos 40 km atstumą.

Komo ežeras – vienas didžiausių Italijoje ir vienas giliausių visoje Europoje. Komo ežeras yra tikras Holivudo numylėtinis – čia buvo filmuota daugybė garsių filmų, kuriuos būtų sunku suskaičiuoti ant pirštų. Vis dėlto, kone geriausiai visi prisimena Džeimso Bondo „Kazino Royale“. Vaikštant po Kompo ežero apylinkes ir besigrožint prabangiomis vilomis galima pasijusti tiesiog pasaulinio lygio žvaigžde!

Venecija – miestas šiaurės rytų Italijoje, žavintis kanalais ir siauromis gatvelėmis. Viešint šiame mieste rekomenduojama pamatyti šv. Morkaus aikštę, Didįjį kanalą, Dožų rūmus, Rialto tiltą, ir t.t. Nors turistai kartais skundžiasi kanalų skleidžiamu nemaloniu kvapu, tačiau Venecijoje pamatyti vaizdai tikrai atperka šį nepatogumą.