Australija

Australija: dažno keliautojo svajonė tampa vis lengviau pasiekiama

Australija – tai šalis, apie kurią svajoja daugelis keliautojų. Australijos vizitinė kortelė – gamtos grožis ir jos unikalumas: čia galima išvysti nuostabaus grožio paplūdimių, aplankyti atokias vietas, į kurias, regis, niekas dar nėra kojos įkėlęs, taip pat galima pasigrožėti kalnais, eukaliptų giraitėmis bei savita gyvūnija. Didžiąją Australijos dalį užima nederlingos teritorijos, todėl daugiausia gyventojų yra susitelkę didmiesčiuose, kuriuose nestinga įvairių kultūrinių objektų ir architektūrinių šedevrų. Kelionė į Australiją nenuvils nė vieno kelionių entuziasto: čia veiklos ras ir architektūros gerbėjai, ir gamtos mylėtojai.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Australija yra išsidėsčiusi net keturiose klimato juostų zonose: subekvatorinėje, ekvatorinėje, tropinėje bei vidutinių platumų, todėl skirtingose vietovėse klimatas yra labai įvairus. Sausis yra šilčiausias mėnuo Australijoje: visoje šalies teritorijoje vidutinė temperatūra įprastai yra ne mažesnė nei 20 laipsnių Celsijaus. Centrinei Australijos daliai būdingi dideli temperatūros svyravimai – dienos metu temperatūra gali pakilti net iki 50 laipsnių, o naktį atvėsti iki 0 °C (ar net pasiekti minusinę temperatūrą). Lietaus tikimybė yra didžiausia šiaurinėje šalies dalyje, kitas Australijos vietoves dažnai ištinka sausros. Vykti į Australiją galima ištisus metus, tačiau liepa-rugpjūtis šalyje yra šalčiausias periodas, todėl turistų sulaukiama mažiau nei kitu metų laiku. Vis dėlto, net ir šiais mėnesiais tikrai galima rasti šiltų kampelių, kuriuose turėsite galimybę pasimėgauti saulės spinduliais.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

23

23

22

19

16

14

13

14

16

18

20

22

Vandens temperatūra

23

23

23

22

20

19

18

18

18

18

19

21

ĮDOMŪS FAKTAI APIE AUSTRALIJĄ

  • Australija – vienintelis žemynas, kuriame tėra vos viena valstybė;
  • Australijoje gyvena nuodingiausia pasaulio gyvatė taipanas: vos vieno įkandimo metu išskiriamų nuodų pakaktų pražudyti net 100 žmonių;
  • Kengūrų Australijoje yra net tris kartus daugiau nei žmonių;
  • 1996 metais Australijoje buvo uždrausta didžioji dalis šaunamųjų ginklų – per 8 įstatymo galiojimo metus ginkluotų apiplėšimų skaičius išaugo net 8 kartus;
  • Pagal gyvenimo kokybę Australija patenka į pasaulio dešimtuką;
  • Didžiausias tramvajų tinklas pasaulyje yra Australijos mieste Melburne;
  • Australijoje užauginama maždaug 20 milijonų tonų kviečių – kone kiekvienam gyventojui po toną. Žinoma, didžioji dalis kviečių yra eksportuojama.

KAIP PAŽINTI AUSTRALIJĄ?

Transportas yra labai svarbi Australijos infrastruktūros dalis: šalis apima didžiulę teritoriją, tačiau gyventojų tankis yra labai mažas. Australijoje yra puikiai išvystytas geležinkelių transportas: bendras geležinkelių ilgis siekia net 34 000 kilometrų. Nors keliauti traukiniu nėra pigu, tačiau toks susisiekimas yra labai patogus. Kelionės autobusais Australijoje taip pat populiarios. Tai – pati pigiausia susisiekimo galimybė, kuomet keliaujama miestuose ar po visą šalį. Didžioji dalis autobusų yra modernūs, juose yra veikiantys oro kondicionieriai. Metro sistema nėra labai gerai išvystyta – keletą požeminių stočių rasite didmiesčiuose. Jei norite būti nepriklausomi nuo viešojo transporto grafikų, galite rinktis automobilio nuomą ar taksi. Įdomu tai, kad Australijoje yra ganėtinai populiaru rinktis oro taksi paslaugas – keliaudami nedideliais sraigtasparniais turėsite galimybę išvengti eismo spūsčių. Taip pat verta pasvarstyti ir apie keliavimą lėktuvu – Australijoje veikia net 43 tarptautinės aviakompanijos. Vandens transportas nėra labai populiarus, tačiau esant poreikiui galima keliauti laivais ar keltais.

AUSTRALIJOS VIRTUVĖ

Australijos virtuvėje kulinarinę sėkmę užtikrina patiekalų įvairovė, jų neįprastumas, bei, žinoma, kaina. Įdomu tai, kad Australijoje mėsos kaina yra mažesnė nei daržovių, tad nieko keisto, kad valgiai iš mėsos yra labai populiarūs. Gausiai vartojamos žuvys ir jūros gėrybės, gaminami patiekalai iš kengūrienos, buivolų mėsos, ėrienos. Senosios aborigenų virtuvės pėdsakų šiuolaikinėje australų virtuvėje liko visai nedaug: aborigenų maistas yra vadinamas „Bush Tucker“ (ant žarijų keptas maistas). Tokie valgiai gaminami ant akmens anglių, jei nuspręsite paragauti tokių valgių, nenustebkite, jei jums bus pasiūlyta strutienos, ryklienos, keptų roplių ar vabzdžių.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Vegemite – mielinis duonos ekstraktas, tepamas ant paskrudintos duonos;
  • Chico Roll – bandelė su mėsa ir daržovėmis;
  • Pavlova – tradicinis pyragas;
  • Chicken parmigiana – vištienos kepsnys;
  • Barbequed snags – ant grilio keptos dešrelės;
  • Barramundi – viena populiariausių Australijoje patiekiamų žuvų, kuri ruošiama pagal įvairius receptus;
  • Pumpkin soup – moliūgų sriuba;
  • Grilled kangaroo – ant grilio ruošta kengūriena.

Australijos alkoholiniai gėrimai:

  • Vietinis vynas.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: oficiali kalba – anglų.

Valiuta: Australijos doleris (1 AUD – maždaug 0,61 EUR)

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiui reikalingas pasas, galiojantis mažiausiai 6 mėnesius po vizos galiojimo pabaigos. Taip pat reikia užpildyta specialią anketą Australijos vizai (e-leidimui) gauti. Taip pat gali prireikti pateikti paskutinių 3 mėnesių banko sąskaitos išrašus, pažymą iš darbovietės, ir t.t.

Religija: apie 70 procentų Australijos gyventojų yra krikščionys.

Arbatpinigiai: Australijoje nėra įprasta palikti arbatpinigių.

Sveikata: rekomenduojama pasiskiepyti nuo geltonojo drugio, revakcinuotis nuo difterijos ir stabligės.

Saugumas: Nusikalstamumo lygis Australijoje nėra labai didelis, tačiau rekomenduojama saugotis kišenvagių. Planuojant kelionę vertėtų pasidomėti vietos institucijų pateikta informacija apie gaisrus.

Lauktuvės: vilnos gaminiai, vynas, kava, eukaliptų aliejus, aborigenų muzikos instrumentai, su vietinėmis tradicijomis susiję daiktai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Ajerso uola, kitaip dar vadinama Uluru, neabejotinai yra vienas populiariausių Australijoje lankomų objektų. Išvertus iš aborigenų kalbos, šios uolos pavadinimas reikštų „milžiniškas akmuo“. Tai yra didžiausias vientisas akmuo visame pasaulyje, todėl nieko keisto, kad Ajerso uolą skuba pamatyti turistai iš viso pasaulio.

Arnhemo žemės – tai šiaurinės Australijos dalies teritorija, apaugusi eukaliptų miškais. Čia galima pasigrožėti neįtikėtinai didele gyvūnijos gausa bei iš arčiau susipažinti su savita aborigenų kultūra. Aborigenų gyvenamosios vietos buvo atrastos ganėtinai neseniai, o šiandien čia yra organizuojamos ekskursijos, kurių metu supažindinama su aborigenų buitimi ir papročiais (taip pat galima paragauti tradicinio maisto).

Bangos uola – vakarinėje Australijos dalyje esanti uola, kuri savo forma labai primena bangą. Tai – net 15 m aukščio ir 110 m ilgio granito uola, kurią suformavo erozija.

Didysis barjerinis rifas – didžiausias pasaulyje koralinis rifas, kurį sudaro daugybė salų ir rifų (palei Australijos pakrantę jis yra išsidriekęs net 2000 km). Koralinį rifą sudaro kontinentinės, smėlio ir koralinės salos. Australai šį gamtos kūrinį neretai vadina aštuntuoju pasaulio stebuklu. Nardytojai dažniausiai renkasi Herono salos pakrantę: čia nardant galima pasigrožėti įvairiaspalvėmis žuvimis, vėžliais ir kita vandens gyvūnija.

Dvylika apaštalų – iš klinčių susiformavusios pakrantės uolos, esančios netoli Port Campbell nacionalinio parko. Anksčiau ši vietovė buvo vadinama Kiaule ir paršeliais, tačiau vėliau įgavo Dvylikos apaštalų pavadinimą. Dabartinis pavadinimas yra ganėtinai keistas, nes anksčiau iš vandens kyšojo 9 uolos, o dabar yra išlikusios tik aštuonios.

Džim Džim krioklys – tai Kakadu nacionalinio parko įžymybė. Šio krioklio aukštis siekia net 200 metrų, todėl vaizdas yra tiesiog atimantis žadą. Manoma, kad kadaise vietoj Kakadu nacionalinio parko telkšojo jūra, o šiandien šis parkas turistus gali sudominti įvairiais natūralios gamtos stebuklais.

Hunter Valley regionas garsėja vyndarystės tradicijomis. Tai yra vienas seniausių vynininkystės rajonų visoje Australijoje – pirmieji vynmedžiai čia buvo pasodinti XIX amžiaus trečiajame dešimtmetyje. Šiandien šiame regione suskaičiuojama apie 50 vyno daryklų.

Kanbera – XX amžiaus pradžioje įkurtas miestas, kuris 1913-aisiais tapo Australijos sostine. Šiame mieste dėmesio vertų objektų tikrai nestinga: rekomenduojama aplankyti Parlamento rūmus, Karo memorialą, Australijos nacionalinį muziejų bei pasigrožėti nuo Black Mountain bokšto atsiveriančia panorama.

Karališkasis kanjonas garsėja smiltainių uolomis, kurios siekia net 300 metrų aukštį. Dalis šio tarpeklio yra šventa aborigenų vieta, todėl rekomenduojama nenukrypti nuo pažymėtų takų.

Londono arka – tai Port Campbell nacionalinio parko gamtos stebuklas, kuris anksčiau buvo vadintas Londono tiltu. Iki 1990 metų čia stūksojo dvi arkos, tačiau viena jų nulūžo.

Melburnas – antras pagal dydį Australijos miestas, kuris dažnai yra vadinamas šalies kultūros sostine. Čia galima pasigrožėti Viktorijos laikų architektūriniais pastatais, aplankyti gausybę muziejų ir galerijų, pailsėti įrengtuose parkuose ir soduose. Keliautojams rekomenduojama apsilankyti Nacionaliniame Viktorijos muziejuje bei Šiuolaikiniame Australijos meno muziejuje.

Pirštuotoji dykuma – vakarinėje Australijos parke plytinti dykuma, kurioje galima pasigrožėti gamtos suformuotais kupolais (nemažai jų siekia 5 metrų aukštį).

Simpsono dykuma – centrinėje Australijos dalyje besidriekianti dykuma, kuri yra viena seniausių visame pasaulyje. Dykumos smėlis yra raudonos spalvos, galima pasigrožėti supustytomis kopomis (dalis jų siekia 30 m aukštį, o didžiausia kopa yra laikoma Napanerika, kurios aukštis siekia net 40 metrų).

Sidnėjus – šalies ekonomikos centras. Šis miestas yra seniausias ir gyvybingiausias visoje Australijoje – 1788 metais jis tapo pirmąja europiečių gyvenviete Australijoje. Viešint Sidnėjuje prireiks nemažai laiko aplankyti įvairius žymius objektus, nes čia jų tikrai nestinga. Didelio turistų dėmesio sulaukia Operos teatras (jis yra laikomas Sidnėjaus simboliu), Australijos muziejus, Sidnėjaus televizijos bokštas bei Kinų kvartalas.

Tasmanija – Australijai priklausanti sala, nutolusi 204 km į pietryčius nuo žemyno. Ši sala yra izoliuota, todėl čia galima pasigrožėti specifine augmenija ir gyvūnija. Saloje yra įkurtas ne vienas nacionalinis parkas, todėl gamtos mylėtojai tikrai turės kur paganyti akis.

Trys seserys – tai erozijos suformuotos uolos, pakibusios virš Žydrųjų kalnų slėnio. Šis įdomus objektas yra apipintas įvairiomis legendomis: vienoje jų pasakojama, kad trys seserys įsimylėjo jaunuolius iš gretimos genties, tačiau įvykti santuokai nebuvo lemta: prasidėjus karui tarp genčių genties vadas pavertė seseris uolomis, mat taip siekė jas apsaugoti. Karo metu vadas buvo nužudytas, todėl niekas nebegalėjo panaikinti kerų.