Kijevas

Kijevas – miestas, į kurį norėsite sugrįžti

Kijevas – Ukrainos sostinė ir didžiausias šalies miestas, garsėjantis ne tik senus laikus menančia architektūra, bet taip pat ir moderniais pastatais. Turistus džiugina puikūs naktiniai klubai, įvairūs istoriniai objektai, kurių čia yra tikra gausybė, ir, žinoma, žemos kainos. Minimalus atlyginimas Ukrainoje yra mažesnis nei 100 eurų, tad nieko keisto, kad tai atsispindi ir kainose. Jei siekiate kokybiškų ir kartu nebrangių atostogų, Kijevas yra būtent tai, ko jums reikia!

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Kijeve vyrauja vidutinių platumų žemyninis klimatas: vasaros karštos, o žiemos – šaltos. Vidutinė metinė oro temperatūra yra +8 laipsniai Celsijaus. Vasaros laikotarpiu Kijeve gali būti net labai karšta, todėl geriausia kelionę planuoti rudenį arba pavasarį. Gražiausias laikotarpis Kijeve – balandžio-birželio mėnesiai. Nors šis miestas neturi prieigos prie jūros, tačiau atsigaivinti galima Dniepro upėje.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

-5

-3

2

8

15

18

19

18

14

8

2

-2


ĮDOMŪS FAKTAI APIE KIJEVĄ:

  • Žymioje Andriejaus gatvėje kadaise gyveno rusų rašytojas Michailas Bulgakovas;
  • Pagrindinė Kijevo gatvė yra gana trumpa – ją nesunkiai galima paskaičiuoti žingsniais, kurių bus mažiau nei 2800;
  • Motinos Tėvynės statula yra aukštesnė už Laisvės statulą Niujorke;
  • XI amžiuje Kijevas buvo didžiausias Europos miestas. Nors šiandien sunku tuo patikėti, tačiau anuomet Kijevas buvo net 50 kartų didesnis už Londoną!

KAIP PAŽINTI KIJEVĄ?

Kijeve labai gerai išvystyta viešojo transporto sistema – visus lankytinus objektus galite lengvai pasiekti troleibusais, autobusais, tramvajais ar metro. Metro bilietas yra ypatingai pigus – 5 UAH (apie 0,16 €), tramvajaus, autobuso ar troleibuso bilieto kaina siekia 4-5 UAH. Brangiau kainuoja tik autobuso nr. 322, vežančio į Kijevo Boryspil tarptautinį oro uostą, bilietas (apie 1,6 €). Taip pat galima pagalvoti apie automobilio nuomą – kaina parai sieks apie 16 eurų.

KIJEVO VIRTUVĖ

Kijevo virtuvė labai įvairi – čia populiarūs mėsos, žuvies bei daržovių patiekalai. Labai populiarus valgis – ukrainietiški muštiniai su česnakais ir lašinukais, taip pat mėgstama valgyti lašinius su sirupu. Žuvies patiekalai ruošiami labai įvairiai: pavyzdžiui, populiarus grietinėje keptas karosas, farširuotas žirniais ir grybais, taip pat mėgstamas su grybais ir vėžiais keptas sterkas. Valgių gamyboje plačiai naudojami ryžiai, mėgstamos įvairios kruopos ir pupelės. Patiekalų gardinimui dažniausiai naudojami juodieji ir raudonieji pipirai, česnakai, krapai, lauro lapai ir svogūnai. Kijevo virtuvėje labai svarbus vaidmuo tenka vaisiams ir daržovėms. Patiekalų gamybai dažnai pasirenkami burokėliai (jie yra svarbiausias sriubų komponentas), moliūgai, pomidorai, kopūstai, baklažanai. Vieni populiariausių patiekalų – Kijevo kotletai, žuvies užkandžiai su grybais, kiauliena su burokėliais, kaimiški maltiniai.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Kijevo kotletai – ko gero, vien tik pagalvojus apie šį miestą prieš akis iškyla apetitą keliantys vištienos kotletai, tad nuvykus į Kijevą tikra nuodėmė jų neparagauti;
  • Chorba – tradicinė avienos sriuba;
  • Bakla ash – vegetariška žalių pupelių arba žirnių sriuba;
  • Gubadia – šventinis pyragas su mėsa, virtais kiaušiniais, razinomis ir sūriu;
  • Sarburma – sluoksniuotos tešlos pyragas su avienos faršu;
  • Dolma – aviena įdaryti kopūstai;
  • Chak-chak – tradicinis desertas.

Kijevo alkoholiniai gėrimai:

  • Varenukha – tradicinis alkoholinis kokteilis su degtine;
  • Horilka – ukrainietiška degtinė;
  • Medovukha – tradicinis alkoholinis gėrimas, panašus į midų.
  • Tradicinis vynas ir alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Valiuta: grivina (UAH), atitinkanti maždaug 0,03 €.

Kalba: ukrainiečių, lengvai susikalbama rusiškai, jaunoji karta puikiai moka anglų kalbą.

Religija: šalyje vyrauja krikščionybė, dauguma tikinčiųjų yra stačiatikiai, priklausantys trims cerkvėms. Prieš eidami į bažnyčias ir cerkves pasirūpinkite, kad jūsų apranga nebūtų pernelyg iššaukianti, vyrams patartina nusiimti kepurę, o moterims – prisidengti plaukus.

Kelionės dokumentai: kelionei į Kijevą bus reikalingas pasas, trumpalaikiam buvimui šalyje vizos nereikės (Lietuvos Respublikos piliečiai be vizos Ukrainoje gali būti ne ilgiau nei 90 dienų per 180 dienų laikotarpį).

Kainos: Ukrainoje kainos gerokai mažesnės nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, sočiai pavalgyti kavinėje galima vos už 3 eurus, nakvynė keturių žvaigždučių viešbutyje kainuoja maždaug 25 eurus, tačiau apgyvendinimo kainos gali būti ir kur kas mažesnės – nakvynė pigesniame viešbutyje gali kainuoti vos 6 eurus. Įvairių suvenyrų kainos yra taip pat gerokai mažesnės nei kitose Europos šalyse.

Saugumas: nors Kijeve yra gana saugu, tačiau labai svarbu prižiūrėti asmeninius daiktus.

Sveikata: negerkite vandens iš čiaupo, verčiau rinkitės parduotuvėse siūlomą išpilstytą vandenį buteliuose.

Mandagumas: ukrainiečiai labai įsižeidžia pavadinti rusais. Bendraudami su vietiniais gyventojais venkite temų apie Antrąjį pasaulinį karą ir Stalino laikotarpį.

Lauktuvės: paveikslai, gaminiai iš medžio, rankdarbiai, vienetiniai drabužiai, vynas, vietiniai prieskoniai, naminis sūris, medus, mėsos gaminiai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Šv. Sofijos soboras – viena didžiausių Kijevo įžymybių. Tai yra svarbiausia visos Ukrainos cerkvė, kuri yra įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Šv. Sofijos soboras buvo pastatytas XI amžiuje, naudotas kaip valdovų laidojimo vieta. Jei lankysitės Kijeve, šį objektą tiesiog būtina įtraukti į lankytinų vietų sąrašą.

Michailovskio auksinių kupolų vienuolynas yra vienas seniausių visoje šalyje. Šis vienuolynas buvo įkurtas XII amžiuje Kijevo globėjo arkangelo Mykolo garbei. XX amžiuje vienuolynas buvo restauruotas, nes 1930-1935 metais jis buvo beveik visiškai sunaikintas. Apsilankymas šiame objekte yra nemokamas.

Kijevo Pečerska Lavra – tai į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktas vienuolyno kompleksas. Pasakojama, kad XI amžiuje šalia Dniepro kranto apsigyveno vienuolis Antonijus, o vėliau prie jo prisijungė ir daugiau vienuolių. Kai urvai, kuriuose gyveno atsiskyrėliai, tapo per ankšti, virš jų buvo sukurtas vienuolyno kompleksas. Šiandien urvuose yra saugomi mumifikuoti vienuolių palaikai. Vienuolyno požemiuose, žvelgdami po padidinamuosius stiklu, galėsite apžiūrėti mažiausią pasaulio knygą, ant adatos smaigalio išgraviruotą šachmatų lentą su visomis jos figūromis, ir t.t.

Auksiniai vartai anksčiau buvo vienas pagrindinių įėjimų į Kijevą. Šis objektas pastatytas XI amžiuje, tačiau vėliau buvo restauruotas. Šiandien čia veikia ir muziejus, o norintys pasigrožėti nuostabia panorama, gali užlipti į bokštą.

Karo muziejus yra didžiausias muziejus visame Kijeve. Net keliose salėse yra saugoma daugybė Antrojo pasaulinio karo eksponatų. Bilieto kaina suaugusiam žmogui – vos 20 UAH (apie 0,65 €), tačiau audio gido paslaugos ir leidimas fotografuoti kainuoja papildomai.

Motinos Tėvynės statula yra viena aukščiausių visame pasaulyje (jos aukštis siekia 62 metrus, o po ja esantis pastatas – 40 m aukščio).

Nacionalinis Černobylio muziejus turistus supažindina su 1986 metų Černobylio atominės elektrinės katastrofa. Muziejuje gausu įvairių nuotraukų ir dokumentų, darbuotojų asmeninių daiktų, ir t.t. Bilieto kaina – 10 UAH (apie 0,33 €), už audio gidą ir leidimą fotografuoti reikės mokėti papildomai.

Vienos gatvės muziejus – tai įvairių sendaikčių, senų nuotraukų ir atvirukų kolekcija. Bilietas į šį muziejų kainuoja 50 UAH (1,6 €)

Peizažo alėja – tai vienas gražiausių Kijevo parkų, kuriame galima pasigrožėti spalvingomis skulptūromis. Čia pamatysite įvairių pasakų herojų bei mistinių būtybių – šios skulptūros tikrai sužavės ir vaikus, ir suaugusiuosius.

Nepriklausomybės aikštė – tai centrinė Kijevo aikštė, kuri laikoma pačia įspūdingiausia visame mieste. Aikštės centre stovi nepriklausomybę simbolizuojanti statula, šalia jos puikuojasi „Aš myliu Kijevą“ simbolis, prie kurio fotografuojasi ne tik turistai, bet taip pat ir vietiniai gyventojai.

Andriejaus gatvė – tai vingiuota gatvelė, kuri ypatingai mėgstama menininkų. Gana dažnai ši Kijevo gatvė yra lyginama su Paryžiaus Monmartu, joje galima pasigrožėti menininkų darbais, įsigyti įvairių suvenyrų ir aplankyti šv. Andriejaus bažnyčią.

Pagrindinė miesto gatvė („Khreshcatyk“) garsėja miesto valdžios įstaigomis ir įvairiomis kitomis organizacijomis. Tai – vos 1,2 km ilgio gatvė, kuri yra visame pasaulyje trumpiausia pagrindinė miesto gatvė. Nors Ukraina vilioja ypatingai žemomis kainomis, tačiau ši gatvė 2010 metais pateko į brangiausių Europos prekybinių gatvių dvidešimtuką.

Operos ir baleto teatras – tai dar vienas objektas, kurį tiesiog būtina aplankyti viešnagės metu. Jus tikrai sužavės šio pastato architektūra ir nuostabus interjeras, o tuomet, jei turėsite galimybę pažiūrėti spektaklį, įspūdžiai bus tiesiog nepamirštami!

Marinskio parkas buvo įkurtas prieš 130 metų. Lankytojus džiugina skulptūros, fontanai, įvairūs paminklai bei netoliese esantys prabangūs Marinskio rūmai. Šis parkas – tai ideali vieta atsikvėpti ir pasimėgauti kava.

Pirigovo muziejus – tai vieta, kurią tiesiog būtina aplankyti. Liaudies muziejus po atviru dangumi supažindins su vietinių gyventojų buities subtilybėmis. Apsilankymui šiame muziejuje rekomenduojama skirti visą dieną.