Argentina

Argentina – gyvūnija ir gamtos stebuklais kerinti šalis

Argentina – antra pagal dydį Pietų Amerikos šalis, garsėjanti aistringu tango šokiu, vakarinėje dalyje stūksančiais Andų kalnais bei unikalia vyndaryste. Argentina žavi egzotiška gyvūnija, nuostabaus grožio gamtos vaizdais bei gyvenimo džiaugsmu pulsuojančia atmosfera. Jei ieškote tokios kelionių krypties, kuri tarsi nukeltų į visiškai kitokį pasaulį, Argentina – kaip tik jums!

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Argentina yra didelė šalis, todėl jos klimatas yra labai įvairus. Buenos Airių klimatas yra šiltas ir drėgnas: čia žiemos metu temperatūra gali pasiekti 0 laipsnių Celsijaus, o vasarą – net 35 laipsnius šilumos (temperatūra dieną ir naktį ženkliai skiriasi). Argentinos šiaurės rytuose klimatas yra karštas ir drėgnas, o šiaurės vakaruose – karštas ir sausas. Vakarų provincijose (La Rioja, Catamarca, Santiago del Estero) vasaros metu oro temperatūra gali siekti net 40 laipsnių karščio. Andų kalnuose žiemą gali būti labai daug sniego, o temperatūra gali nukristi iki -20 laipsnių šalčio. Vasara Argentinoje trunka nuo gruodžio iki vasario mėnesio, tačiau turistams rekomenduojama čia atvykti balandžio-birželio mėnesių laikotarpiu, kuomet temperatūra yra ne tokia aukšta.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

25

22

22

19

15

12

12

14

15

18

21

23

Vandens temperatūra

21

22

22

19

17

14

12

12

14

15

18

20

ĮDOMŪS FAKTAI APIE ARGENTINĄ

  • Argentonoje yra aukščiausias ir giliausias vakarų pusrutulio taškas – Akonkagvos kalnas siekia 6960 m, o Laguna del Carbon įdubusi 105 metrus žemiau jūros lygio;
  • Argentina garsėja didžiausiu pasaulyje psichiatrų skaičiumi: 100 000 gyventojų tenka net 145 specialistai;
  • Šioje šalyje buvo sukurtas pirmasis pilnametražis animacinis filmukas;
  • Nors futbolas neretai yra laikomas nacionaliniu Argentinos sportu, tačiau tokiu titulu taip pat puikuojasi ir kitas žaidimas – pato (tai – žaidimas raitomis, kuris primena krepšinio ir polo mišinį);
  • Argentinietis Domingo Liota 1969 metais sukūrė ir sėkmingai implantavo pirmąją dirbtinę širdį.

KAIP PAŽINTI ARGENTINĄ?

Įvairiuose Argentinos regionuose rekomenduojama rinktis skirtingas transporto priemones: sostinėje patogu keliauti metro, traukiniais, autobusais ar taksi, o provincijose – autobusais arba taksi. Jei tektų įveikti didelius atstumus, galite pasvarstyti ir apie keliones lėktuvu. Viešėdami Argentinoje taip pat turėsite galimybę išsinuomoti automobilį, tačiau įvertinkite tai, kad nemažai greitkelių yra mokami. Vairuojant labai svarbu būti atidiems ir atsargiems, nes vietiniai gyventojai nėra linkę laikytis kelių eismo taisyklių.

ARGENTINOS VIRTUVĖ

Argentinos virtuvėje itin gausiai naudojama jautiena, tad tikrai turėsite galimybę paragauti iš šios mėsos pagamintų patiekalų. Nenustebkite, jei pasirodys, kad čia ragauta jautiena jums pasirodys skaniausia, kokią tik esate valgę, – argentiniečiai tikrai gali didžiuotis unikaliais receptais ir maisto ruošimo gebėjimais. Argentinoje populiaru valgyti picas, makaronus ir ant grotelių keptą mėsą, kuri yra ruošiama pagal specialią technologiją. Restoranuose mėsos patiekalai įprastai yra patiekiami didelėmis porcijomis, todėl 2-3 asmenims gali pakakti vos vieno patiekalo. Vis dėlto, garnyrą ir salotas reikės užsisakyti atskirai.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Choripan – vietinės gamybos dešrainis;
  • Tostado – kepti sumuštiniai su sūriu ir kumpiu;
  • Empenada – nedideli pyragėliai su įdaru;
  • Parrilla – pagal specialią technologiją kepta mėsa;
  • Chimichurri – tradicinis padažas;
  • Provoleta – tradicinis keptas sūris.

Argentinos alkoholiniai gėrimai:

  • Malbec vynas;
  • Bonarda vynas;
  • Torrontés vynas;
  • Vietinis likeris;
  • Vietinis alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: ispanų, miestuose galima susikalbėti angliškai, vokiškai, prancūziškai, itališkai ar portugališkai.

Valiuta: Argentinos pesas ( 1 € – 50,76 ARS).

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiams, planuojantiems kelionę ne ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui, viza nėra reikalinga (pakanka ne trumpiau nei 6 mėnesius galiojančio paso).

Religija: Romos katalikai.

Arbatpinigiai: įprasta palikti 10-15 proc. arbatpinigių nuo išleistos sumos. Kartais arbatpinigiai jau yra įtraukti į sąskaitą.

Sveikata: privalomų skiepų nėra, tačiau rekomenduojama pasiskiepyti nuo Geltonojo drugio ir maliarijos, hepatito A ir B, difterijos ir stabligės.

Saugumas: didmiesčiuose pravartu pasisaugoti kišenvagių.

Lauktuvės: odos gaminiai, indėniški suvenyrai, argentinietiška arbata, vietinis vynas, nacionalinio Argentinos paukščio krosniaus statulėlė.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Ibera pelkės – tai unikali vietovė, kurioje yra saugoma turtingiausia visos Argentinos gyvūnija. Eidami pėsčiomis arba jodami žirgais turėsite galimybę iš arti pasigrožėti egzotiškais paukščiais, kaimanais, stambiausiais pasaulio graužikais kapibaromis, elniais, beždžionėmis ir kitais gyvūnais.

Ušuaja – tai piečiausias pasaulio miestas, įsikūręs Ugnies Žemės saloje. Pirmieji šio miesto gyventojai buvo misionieriai, o vėliau čia pastatyta pataisos kolonija bei įkurta karinė jūrų bazė. Šiandien Ušuaja – turistų laukiantis miestas, kuriame rasite gausybę restoranų ir kavinių. Šis miestas taip pat garsėja turistinių žygių trasomis, slidinėjimo pramogomis bei kruizais į Argentinos Antarktidą.

Mendozos vyndarių regionas žavi didžiulėmis vynuogynų plantacijomis ir vyno rūšių gausa. Viešėdami šiame regione turėsite galimybę sudalyvauti vyno degustacijoje, kuri paliks tikrai puikų įspūdį.

Monte Fitz Roy – tai 3375 m aukščio kalnas, kurio nežemiška forma privilioja fotografus iš įvairių pasaulio šalių. Nors įkopti į šį kalną gali būti tikrai sudėtinga (Monte Fitz Roy yra laikomas vienu pavojingiausių kalnų – jo viršukalnę kasmet pasiekia vos keletas alpinistų), tačiau pasigėrėti šiuo kalnu iš arčiau – tiesiog būtina.

Valdeso pusiasalis – svarbus gamtos draustinis, kuriame yra saugoma unikali Argentinos gyvūnija. Šiame pusiasalyje galima pamatyti jūrų liūtų ir ruonių, o spalio-kovo mėnesiais – ir pingvinų. Jei pasiseks, viešėdami šiame pusiasalyje taip pat galėsite pamatyti ir banginių (čia jie lankosi birželio-gruodžio mėnesiais).

Bariloche – tai miestas Anduose, kuris apsuptas kalnų ir ežerų. Šioje vietovėje galėsite pasimėgauti vandens pramogomis, leistis į keliones pėsčiomis ar kopti į kalnus. Nepamirštami įspūdžiai tiesiog garantuoti!

Perito Moreno ledynas – vienas didžiausių ir įspūdingiausių pasaulio ledynų, kuris stūkso Argentinos Santa Kruso provincijoje. Didžiąją dalį Perito Moreno ledyno galima apžiūrėti keliaujant valtimis.

Igvasu kriokliai – daugiausiai turistų sulaukiantys Argentinos gamtos stebuklai, esantys Argentinos ir Brazilijos pasienyje. Vienas gražiausių krioklių yra net 82 m aukščio!

Buenos Airės – Argentinos sostinė, kurioje galite pajusti tikrąjį šios šalies gyvenimo ritmą. Išvertus iš ispanų kalbos šio miesto pavadinimas reikštų „geras vėjas“: čia viešintys žmonės neretai pajunta ne tik lengvą brizą, bet taip pat ir įkvėpimą meninei veiklai. Lankydamiesi šiame mieste užsukite į high-tech stiliaus kvartalą Puerto Madero, nuvykite į Plaza de Mayo, aplankykite tango gimtinę La Boca. La Boca – tai darbininkų ir menininkų rajonas, kuris itin gausiai lankomas turistų. Šiame kvartale turėsite galimybę pasigrožėti tango šokėjų ir kitų artistų pasirodymais, pasigėrėti spalvingais nedidukais nameliais, bei apsilankyti garsiajame La Ribera teatre.