Kiurasao sala

Kiurasao – sala, ištisus metus džiuginanti šiluma

Kiurasao salą turistai pamėgo dar ganėtinai neseniai. Iki 2010 metų Kiurasao priklausė Nyderlandų kolonijai (Nyderlandų Atilams), o dabar ji turi autonomiją Nyderlandų karalystės sudėtyje. Tai yra gana nedidelė sala, esanti Karibų jūros dalyje, netoli Venesuelos krantų. Kiurasao turistus vilioja puikiu oru: termometro stulpelis čia niekuomet nenukrinta žemiau 25 laipsnių Celsijos.  Šilumos mylėtojai čia gali drąsiai vykti bet kuriuo metų laiku – per metus suskaičiuojama net 350 saulėtų dienų!

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Klimatas Kiurasao saloje yra ganėtinai sausas. Nuolat pučiantis pasato vėjas atlieka itin svarbų vaidmenį – būtent dėl jo oro temperatūra neatrodo labai aukšta. Kiurasao sala yra už uraganų juostos, todėl gamtos stichijos salos gyventojams nėra tokios baisios. Oro temperatūra visais metų laikais nebūna žemesnė nei 25 laipsniai Celsijaus, o karščiausiu periodu termometro stulpelis nepakyla aukščiau 32 laipsnių.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

26

27

28

28

29

29

29

29

29

29

28

27

Vandens temperatūra

27

26

26

27

27

28

28

28

29

29

28

27

ĮDOMŪS FAKTAI APIE KIURASAO SALĄ:

  • Kiurasao – tai viena iš penkių Olandijos Antilų salų, esančių Karibų jūroje;
  • Kiurasao yra maždaug 62 km ilgio ir 14 km pločio sala (siauriausia salos dalis yra vos 4 km pločio);
  • Saloje gyvena apie 150 000 žmonių;
  • Dauguma salos gyventojų kalba net keturiomis kalbomis (olandų, papiamento, anglų ir ispanų).

KAIP PAŽINTI KIURASAO?

Kiurasao saloje galima keliauti autobusais, mikroautobusais, nuomotais automobiliais, taksi arba keltu. Mikroautobusai saloje yra viena populiariausių transporto priemonių, nes jais galima nuvykti į įvairias salos vietas, o kelionė yra patogi ir nereikalaujanti pernelyg daug laiko (pagrindiniai mikroautobusų sustojimai yra Pundoje ir Ontrabandoje). Įdomu tai, kad su mikroautobuso vairuotoju galima susitarti, kad jis sustotų šalia jūsų viešbučio ar kitos patogios vietos – nors tai kainuos papildomai, tačiau galėsite išvengti nepatogumų vykstant į numatytą stotolę. Kelionės taksi bus brangesnės, kainos įprastai yra fiksuotos (taksi automobiliuose nėra skaitliukų). Dalis viešbučių turi savo transportą, kuriuo gali nuvežti svečius į pageidaujamas vietas (kainos gali labai skirtis). Taip pat galima išsinuomoti automobilį – nuoma parai sieks apie 30 eurų.

KIURASAO VIRTUVĖ

Kiurasao virtuvė yra labai įvairi – vertinami jūros gėrybių, žuvies ir mėsos patiekalai. Taip pat didelį įspūdį palieka ir įvairūs saldūs kepiniai, kurių pasirinkimas šioje saloje yra tikrai labai didelis. Įprasta valgyti keptus bananus, kurie dažnai patiekiami kaip garnyras, ožkieną, kukurūzų duoną, keptas bulvytes. Nenustebkite, jei restorane jums bus pasiūlyta paragauti paragauti iguanos sriubos – šie ropliai Kiurasao saloje jau nuo seno naudojami maistui.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Stroopwafels – tradiciniai vafliai;
  • Patat oorlog – keptos bulvės su padažu;
  • Poffertjes – tradiciniai blynai;
  • Kabritu Stoba – ožkiena;
  • Keshi Yena – įdarytas sūris;
  • Stamppot – rūkyta dešra su daržovėmis;
  • Pepermunt – tradiciniai saldainiai;
  • Tosti – tradiciniai sumuštiniai;
  • Borrelnootjes – riešutų užkandis.

Kiurasao alkoholiniai gėrimai:

  • Blue Curacao – vietinis likeris.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: olandų, papiamento ir anglų.

Valiuta: Nyderlandų Antilų guldenas ( 1 € - 1,97 ANG).

Kelionės dokumentai: pasas, trumpalaikiam buvimui Lietuvos Respublikos piliečiams viza nėra reikalinga.

Religija: dauguma gyventojų yra Romos katalikai.

Arbatpinigiai: įprasta palikti arbatpinigių, kurie sudaro 15-20 proc. sąskaitos (išskyrus tuos atvejus, jei arbatpinigiai jau įtraukti į sąskaitą).

Sveikata: rekomenduojama negerti vandens iš čiaupo.

Lauktuvės: vietiniai vaisiai, likeris, saldumynai, marškinėliai, puodeliai, magnetukai, įvairūs rankdarbiai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Vilemstadas – Kiurasao sostinė, kuri yra įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Tai – nedidelis, tačiau labai jaukus miestas, garsėjantis nuostabia architektūra, spalvingais pastatais ir subtilia miesto kultūra. Lankantis Vilemstade rekomenduojama nuvykti į Jūros muziejų, pamatyti Amsterdamo parlamentą, užsukti į Kristoffelio nacionalinį parką, kuriame galėsite pasigėrėti augalija bei gyvūnija, aplankyti Kura Hulanda muziejų, alijošių plantaciją ir  stručių fermą.   Gamtos mylėtojus taip pat sužavės ir Shete Boka nacionalinis parkas, kuriame tikrai nustebins nepaprasta gamtos didybė.  Į Šiaurę nuo salos sostinės tyvuliuoja laukinių flamingų ežeras, prie kurio verta sustoti keliaujant nuomotu automobiliu (autobusai čia važiuoja retai).

Paplūdimiai: nors Kiurasao yra nedidelė sala, tačiau ji gali pasigirti net 25 oficialiais paplūdimiais. Populiariausias ir labiausiai turistų lankomas paplūdimys – Mambo, kuris ribojasi su mažesniais paplūdimiais (Hemingway ir Cabana). Šiame paplūdimyje galite išbandyti nardymą, apsilankyti puikiuose restoranuose, pasigrožėti jūros akvariumu. Įėjimas į Mambo paplūdimį yra mokamas (3,5 ANG), jei norėsite išsinuomoti gultą, jo kaina taip pat sieks apie 3,5 ANG. Jei į paplūdimį atvyksite 16 h ir vėliau, mokesčiai nebus taikomi. Taip pat verta apsilankyti Playa Lagun paplūdimyje, kuriame yra įsikūrusi nardymo mokykla. Jei anksčiau dar neteko išbandyti paviršinio nardymo, viešint Kiurasao saloje tiesiog privaloma tai ištaisyti!

Hato olos – tai kalkakmenio olos, esančios netoli Kiurasao oro uosto. Prieš porą dešimtmečių šios olos buvo pritaikytos komerciniams tikslams, todėl dabar jos yra lengvai pasiekiamos turistams. Ekskursijos į Hato olas yra organizuojamos kas valandą, ekskursijos metu galima susipažinti su Kiurasao geologine istorija bei patekti į olą. Įdomu tai, kad šios olos susiformavo prieš tūkstantmečius metų, o jose esantys stalaktitai ir stalagmitai iki šiol yra didėjantys.

Mažoji Kiurasao sala yra įsikūrusi į pietryčius nuo Kiurasao salos. Tai – labai nedidelė salelė, kurioje pamatysite vos kelias trobeles ir švyturį. Mažoji Kiurasao sala garsėja koralų įvairove ir povandeniniais urvais, todėl tai – tikras nardytojų rojus.