Japonija

Japonija – užburianti tekančios saulės šalis

Japonija kasmet pritraukia milijonus turistų iš įvairių pasaulio šalių, ir taip nutinka tikrai ne be priežasties. Tekančios saulės šalis vilioja išskirtine kultūra, nuostabia architektūra, puikiu maistu ir, žinoma, daugybe lankytinų objektų, kurių Japonijoje tikrai nestinga.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Japonijoje vyrauja vidutinių platumų klimatas. Šalis yra labai ištįsusi, todėl keliaujant iš Šiaurės į Pietus klimatas yra kintantis. Čiūgoku ir Šikoku kalnai nuo vėjų apsaugo dalį Japonijos, todėl šiai teritorijai yra būdingas švelnesnis klimatas. Šioje šalyje geriausia lankytis pavasarį arba rudenį, nes birželio mėnesį prasideda lietingasis sezonas, o liepą ir rugpjūtį termometro stulpelis gali rodyti net 40 laipsnių Celsijaus. Įdomu tai, kad meteorologinės tarnybos kovo pradžioje pateikia prognozes, kada prasidės sakurų žydėjimas.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

5

5

8

14

18

21

25

27

23

17

12

7

Vandens temperatūra

17

16

16

17

20

22

24

26

25

23

21

19

ĮDOMŪS FAKTAI APIE JAPONIJĄ

  • Maždaug 70 procentų Japonijos teritorijos užima kalnai. Šioje šalyje suskaičiuojama net 200 ugnikalnių;
  • Nedarbo lygis Japonijoje yra mažesnis nei 4 procentai;
  • Archeologai nustatė, kad Japonijoje buvo gyvenama dar prieš 30 000 metų iki mūsų eros;
  • Arbūzai Japonijoje yra vieni brangiausių vaisių. Už kilogramą arbūzo tektų sumokėti maždaug 20 eurų;
  • Japonijoje gyvena apie 50 000 žmonių, kurie yra vyresni nei 100 metų;
  • Japonijoje beveik nėra imigrantų – jie sudaro vos 2 procentus gyventojų.

KAIP PAŽINTI JAPONIJĄ?

Japonija garsėja itin puikiu susisiekimu: miestuose ir tarp jų yra pritaikyta moderni traukinių sistema (traukiniai gali išvystyti net iki 320 km/h greitį). Kelionės autobusu yra pigesnės nei traukiniu, toks transportas tinkamas ir tada, kuomet tenka įveikti gana didelius atstumus. Jei norima kuo greičiau pasiekti tolimas šalies vietas, taip pat galima rinktis keliones lėktuvu. Japonija yra sudaryta net iš 6800 salų – daugelį jų galima pasiekti plaukiant laivu. Taip pat keliautojai turi galimybę rinktis automobilių nuomos paslaugas, tačiau toks pasirinkimas nėra labai populiarus (nuomos kaina yra gana didelė, o viešasis transportas šalyje yra puikiai išvystytas).

JAPONIJOS VIRTUVĖ

Japonijos virtuvės valgiai yra vieni sveikiausių. Patiekalų gamyboje yra naudojama nedaug riebalų ir padažų (sojų padažas yra pats populiariausias). Maisto ruošime gausiai naudojami ryžiai, batatai ir kitos daržovės, vaisiai, jūros gėrybės, sojos, žuvis. Kiauliena ir jautiena Japonijoje vis dar nėra labai populiari, tačiau pastebėta, kad jos suvartojimas gerokai išaugo padidėjus turistų skaičiui. Ruošiant valgius yra laikomasi trijų pagrindinių taisyklių: rūpinamasi, kad maistas būtų natūralus, atsiskleistų geriausios skonio ir kvapo savybės, o patiektas valgis atrodytų estetiškai. Japonijoje įprasta kiekvienam asmeniui maistą serviruoti prie atskiro stalelio. Maistas patiekiamas smulkiai supjaustytas, visi valgiai patiekiami atskiruose indeliuose. Įprasta valgyti pagaliukais (lazdelėmis valgoma net ir sriuba – pirmiausia suvalgomi tirščiai, o tuomet išgeriamas skystis).

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Tempura Maki – žuvų skraiduolių ikrai su traškia tešlos plutele;
  • Yaki Mariawase – ant iešmelių suvertos krevetės;
  • Suši – ryžių ritinėliai su žuvimi, agurkais, grybais, tofu, ir t.t.;
  • Kacudon – kiaulienos šašlykas, gaminamas iš mėsos maltinių;
  • Yakitori – vištienos šašlykas su daržovėmis;
  • Ramen – sultinys su makaronais ir kiauliena;
  • Gyoza – tradiciniai koldūnai.

Japonijos alkoholiniai gėrimai:

  • Sake – tradicinis Japonijos alkoholinis gėrimas, gaminamas iš ryžių;
  • Vietinis alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: 99 proc. Japonijos gyventojų gimtoji kalba yra japonų. Miestų gyventojai bei turizmo centrų darbuotojai moka anglų kalbą.

Valiuta: jena (1 jena – 0,01 €).

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiams viza nėra reikalinga, tačiau keliaujant būtina turėti pasą (asmens tapatybės kortelė netinka). Beviziu režimu 180 dienų laikotarpiu galima išbūti ne daugiau nei 90 kalendorinių dienų.

Religija: pagrindinė Japonijos religija – šintoizmas.

Etiketas: Japonijoje nėra įprasta pernelyg ilgai žvelgti pašnekovui į akis, nes tai laikoma agresijos ženklu. Jei valgydami naudosite lazdeles, jomis nebarbenkite, ir šiukštu nesmeikite lazdelių į indelį su ryžiais, nes japonams tai reiškia užuominą apie mirtį.

Arbatpinigiai: Japonijoje nėra įprasta palikti arbatpinigių, tam tikrose situacijose tai gali būti laikoma dideliu įžeidimu.

Sveikata: rekomenduojama negerti vandens iš čiaupo.

Saugumas: Japonija yra viena iš saugiausių valstybių pasaulyje. Nors nusikaltimų skaičius yra labai nedidelis, tačiau rekomenduojama pasisaugoti kišenvagių.

Lauktuvės: tradiciniai japonų drabužiai (Yukata), vėduoklės, valgymo lazdelės, Kendama žaidimas, elektronika, vietiniai saldumynai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Tokijas – Japonijos sostinė, kuriai apžiūrėti prireiks maždaug dviejų dienų. Viename didžiausių pasaulio miestų rasite daugybę lankytinų objektų: rekomenduojama užsukti į Nacionalinį šiuolaikinio meno muziejų, aplankyti Bridžstono dailės muziejų, Tokijo dailės muziejų, apžiūrėti įspūdingus Imperatoriaus rūmus (tai – vienas gražiausių ir didingiausių statinių visame mieste). Taip pat verta aplankyti Meno ir istorijos muziejų, kurį supa preciziškai išpuoselėti tradiciniai japonų sodai. Tokijuje nestinga žaliųjų zonų, kurioms viešnagės metu taip pat rekomenduojama skirti šiek tiek laiko.

Niko – tai kalnuotos vietovės miestelis, esantis 140 km nuo Tokijo. Turistus šis miestelis vilioja senoviniais pastatais, šventyklomis ir nuostabiu kraštovaizdžiu. Vienas populiariausių objektų – Niko šventyklų kompleksas, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Gamtos mylėtojams taip pat neteks nusivilti – miestelis yra apsuptas kalnų, čia galima rasti nedidelių ežerėlių bei karštų versmių.

Kiotas – tai senoji Japonijos sostinė, esanti Honšiū saloje. Šiandien Kiotas yra pagrindinis kultūros, istorijos ir pramonės centras, kuris yra itin mėgstamas turistų. Kioto senamiestyje yra net 14 istorinių paminklų, kurie įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Viešint Kiote rekomenduojama pamatyti Todži šventyklą, Kiemidzu-dera budistų šventovę, Saihodži vienuolyną, Šiuolaikinės dailės muziejų, Kioto valstybinį muziejų bei Kioto tradicinių amatų muziejų. Vienas įspūdingiausių objektų – Kiyomizudera šventykla, stūgsanti šalia krioklio. Tai yra garsiausia šventykla visoje Japonijoje, nuo kurios terasos atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai.

Himedži pilis yra viena lankomiausių visoje šalyje. Tai – tikras architektūrinis šedevras, kurio nesugriovė net prasiautęs Antrasis pasaulinis karas. Dėl savo spalvos šis statinys yra pramintas Baltojo garnio pilimi. Šis objektas yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Pilis stūgso Himedžio mieste, esančiame Honšiū salos pietvakariuose.

Fudži kalnas – vienas įspūdingiausių objektų visoje Japonijoje. Šis aukščiausias šalies kalnas siekia net 3776 m aukštį ir yra laikomas Japonijos simboliu. Fudži kalnas yra vis dar aktyvus ugnikalnis, tačiau paskutinis išsiveržimas buvo užfiksuotas ganėtinai seniai – 1707 metais. Kiekvienais metais į Fudži kalną užkopia apie 200 000 žmonių: nors ši užduotis nebus pati paprasčiausia, tačiau pastangos tikrai atsiperka.

Beždžionių kurortas – tai geizeriais ir karštosiomis versmėmis garsėjantis slėnis. Karštų versmių gydomosios savybės yra itin vertinamos, tad nieko keisto, kad ši vietovė yra gausiai` lankoma ne tik turistų, bet taip pat ir vietinių gyventojų. Keliautojams ypatingai didelį įspūdį palieka čia besilankančios makakos, kurios taip pat neatsisako karštųjų versmių teikiamų malonumų.

Japoniški sodai garsėja itin aukštu estetikos lygiu. Meistriškos augalų kompozicijos yra populiarios visoje šalyje, tačiau gražiausiu sodu yra laikomas Ritsurin parkas. Taip pat turistams rekomenduojama aplankyti Kairakuein, Kenrokuen ir Korakuen parkus.

Hirošima – po visiems žinomos tragedijos atsigavęs miestas, kuriame šiandien ir vėl verda įprastas gyvenimas. Hirošima buvo visiškai sugriauta, todėl lankytinų objektų nėra labai daug. Vienas jų – tai Hirošimos taikos memorialas.

Aošimos sala – netoli Japonijos krantų įsikūrusi sala, kuri dar žinoma kaip Kačių sala. Šiandien šioje saloje gyvena vos 13 žmonių, tačiau kačių čia suskaičiuojama net 130! Kadaise čia buvo atgabentos katės, kad išgaudytų saloje esančias peles, o tuometiniams gyventojams (jų buvo apie 1000) kačių draugija buvo tikrai maloni. Deja, laikui bėgant žmonės iš salos išsikraustė ieškodami geresnių darbų, o katės čia taip ir liko.