Rusija

Rusija – architektūriniais paminklais kerinti šalis

Rusija – šalis galiūnė, apie kurios gyventojus sklando daugybė įvairių legendų. Šios šalies gyventojams būdingas itin didelis svetingumas bei dosnumas: etiketo žinovai teigia, kad nemandagu girti rusui priklausančius daiktus, nes jis jums tiesiog juos padovanos. Sunku pasakyti, ar tai tiesa, ar iš piršto laužta pasakaitė, todėl tuo jums gali tekti įsitikinti patiems. Turistai savo kelionės tikslu bene dažniausiai nusprendžia pasirinkti Maskvą arba Sankt Peterburgą – šiuose Rusijos didmiesčiuose lankytinų objektų tikrai nestinga, tad galite būti garantuoti, kad turėsite kur paganyti akis.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Dėl valstybės dydžio Rusijoje klimatas yra labai įvairus, tačiau Maskvoje ir Sank Paterburge klimatas yra labai panašus į Lietuvos. Jei mėgstate šiltesnį klimatą, šiuos miestus aplankykite pavasarį arba vasarą, kuomet galėsite pasigrožėti bundančia gamta. Sankt Peterburgas turistams yra patraukliausias vasaros laikotarpiu, kuomet galima pasidžiaugti baltosiomis naktimis.

Vidutinė oro  metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

Maskvoje

-8

-7

-2

6

13

18

19

17

12

6

-1

-6

Oro temperatūra Sankt Peterburge

-6

-6

-2

5

12

16

18

16

11

6

-1

-5

ĮDOMŪS FAKTAI APIE RUSIJĄ

  • Iki 2011 metų alus Rusijoje nebuvo laikomas alkoholiniu gėrimu. Vis dėlto, šiandien Rusijoje galioja nulio promilių įstatymas;
  • Vidutinė gyvenimo trukmė Rusijoje yra vos 64 metai;
  • Rusai tiki prietaru, kad švilpiant uždarose patalpose prašvilpiami visi pinigai;
  • Legenda pasakoja, kad rusai vietoj islamo pasirinko krikščionybę, nes nenorėjo atsisakyti alkoholio.

KAIP PAŽINTI RUSIJĄ?

Nors Rusijos miestuose keliavimo galimybių yra ganėtinai daug, tačiau jus dominančius objektus greičiausiai ir patogiausiai pasieksite keliaudami metro. Maskvos metro – tai tikras architektūrinis kūrinys, kuriuo rusai labai didžiuojasi. O kaipgi kitaip – juk tai yra vienas didžiausių metro visame pasaulyje. Kiekvieną dieną metro linijomis persikelia daugiau nei 8 milijonai keleivių: toks susisiekimas padeda išvengti spūsčių, o keliaujant metro galima pasiekti net ir pačius atokiausius Maskvos kampelius. Lankydamiesi Sankt Peterburge galėsite keliauti autobusu, metro ar naudodamiesi taksi paslaugomis (pastaroji galimybė taip pat nėra labai brangi).

RUSIJOS VIRTUVĖ

Tradicinė Rusijos virtuvė yra gana paprasta ir neįmantri: dauguma tradicinių patiekalų receptų buvo sukurti kaimuose. Patiekalų pagrindą įprastai sudaro žuvis, žvėriena, kiauliena, grybai, bulvės bei įvairios grūdinės kultūros. Vis dėlto, genialumas glūdi būtent paprastume, todėl viešėdami Rusijoje paskanaukite tradicinių barščių, paragaukite kiaulienos vyniotinio ar troškintų grybų su keptomis bulvėmis. Tradicinis rusų desertas – meduoliai su medumi, kurie tikrai paliks įspūdį kiekvienam smaližiui. Rusai mėgsta gerti naminę girą, alų bei degtinę, kurios stikliukas tikrai bus pasiūlytas viešint kiekvieno ruso namuose.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Šči – kopūstų sriuba;
  • Tiurja – duonos sriuba;
  • Okroška – giros sriuba;
  • Solianka – šiupininė sriuba
  • Pelmeni – koldūnai;
  • Vareniki – virtiniai;
  • Pirožki – mielinės tešlos pyragėliai su įdaru.

Rusijos alkoholiniai gėrimai:

  • Degtinė;
  • Midus;
  • Alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: rusų.

Valiuta: Rusijos rublis (RUB). 1 EUR = 67.04 RUB

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiai privalo turėti ne tik galiojantį pasą, bet taip pat ir turistinę vizą. Pasą rekomenduojama visuomet turėti su savimi – jo gali prireikti ir keliaujant po Rusijos miestus.

Religija: didžioji dalis Rusijos gyventojų save laiko stačiatikiais.

Arbatpinigiai: Rusijoje arbatpinigiai yra ganėtinai naujas reiškinys, tačiau po truputį tampa įprasta palikti 10-15  procentų sąskaitos vertės.

Etiketas: rusai yra labai dideli patriotai, todėl prie jų nedera kalbėti apie šalyje klestinčią korupciją ar kitas Rusijos problemas. Viešint svečiuose jums tikrai bus pasiūlyta bent viena taurelė alkoholio – jei esate abstinentas, tiesiog pasakykite, kad vartojate antibiotikus, nes kitaip galite likti nesuprasti.

Saugumas: net ir už nedidelius nusižengimus Rusijoje gali grėsti ganėtinai griežtos bausmės, tačiau didmiesčiuose vertėtų saugotis ilgapirščių.

Lauktuvės: matrioškos, tradiciniai keramikos ir porceliano gaminiai, skaros.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Maskvos Kremlius – tai tarsi Maskvos vizitinė kortelė. Kremlius pradėtas statyti dar XII amžiuje, iškentė ne vieną gaisrą, todėl jo kompozicija buvo nuolat stiprinama. Įdomiausiais Kremliaus statiniais yra laikomos Archangelsko, Uspenskio ir Blagoveščenskio cerkvės bei Ivano Didžiojo varpinė. Kremliaus statiniai taip pat yra papildyti ir įvairiais demonstraciniais objektais: pavyzdžiui, Cariniu varpu, kuris niekada neskambėjo, ar Carine patranka, kuri taip pat niekada nebuvo naudojama pagal paskirtį.

Kristaus Gelbėtojo cerkvė – tai iš tolo pastebimas pastatas, kuris tiesiog akina savo balta spalva. Cerkvė buvo pastatyta 1812 metais kaip padėkos ženklas Dievui: šiuo statiniu buvo atsidėkojama už pagalbą rusų kariuomenės kovoje su Napoleonu. 1930 metais cerkvė buvo susprogdinta komunistų, tačiau 1994 metais ji buvo atstatyta.

Tretjakovo galerija – tai viena lankomiausių vietų visoje Maskvoje. Galerijos kolekciją surinko pirklių šeimos atstovas P. M. Tretjakovas, kuris turėjo tikrai neprastą skonį meno šedevrams. Žymiausių pasaulio tapybos darbų kolekciją jis rinko tiesiog savo namuose, o 1889 metais padovanojo Maskvai.

Raudonoji aikštė – tai pagrindinė Rusijos aikštė, kuri nuo XV amžiaus yra laikoma vienu svarbiausiu architektūriniu paminklu. Nors įprasta manyti, kad aikštės pavadinimas yra kilęs nuo jos spalvos, tačiau tai nėra tiesa: verčiant iš senovės rusų kalbos „Krasnaja Ploščiadj“ reiškia „Graži aikštė“.

Novodevičjo vienuolynas buvo įkurtas dar šešioliktajame amžiuje. Įdomu tai, kad šiame vienuolyne  buvo priimamos ir globojamos tik pačios žymiausios ir turtingiausios moterys, tokios kaip carienė Sofija, Boriso Godunovo žmona, ir t.t.

Pergalės memorialas buvo įkurtas 1995 metais, kuomet buvo siekta įamžinti kariuomenės pergalę prieš nacius Antrojo pasaulinio karo metu. Tarp demonstruojamų eksponatų čia galima pamatyti legendinius sovietų tankus.

Vorobjovo kalnai – tai viena gražiausių Maskvos vietų. Nuo šių kalnų atsiveria nepakartojamas vaizdas į visą Maskvą, todėl būtų tikra nuodėmė čia neapsilankyti.

Kazanės cerkvė buvo pastatyta XVII amžiuje. Nors šis medinis pastatas buvo suniokotas gaisro, tačiau vietoj jo 1635-1637 metais buvo pastatyta akmeninė cerkvė. 1936 metais cerkvę sugriovė komunistai, o XX amžiaus pabaigoje ji buvo dar kartą atkurta.

Arbato gatvė yra viena seniausių visoje Rusijoje, todėl čia kasdien atvyksta daugybė turistų. Arbatas rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas prieš 500 metų: nors šiandien iš senosios gatvės beveik nieko neliko, tačiau čia vaikštinėdami tikrai pajusite senovinę dvasią.

Pakrovskio cerkvė – viena gražiausių šventyklų visoje Maskvoje. Nors ši cerkvė iškilo dar XVI amžiuje, tačiau ji nė karto nebuvo nugriauta.

Ermitažo muziejus – tai unikali meno kolekcija, kurioje demonstruojama viso pasaulio meno istorijos raida. Ermitažą sudaro net šeši pastatai, kurie yra išsidėstę palei Nevos upės krantą. Šiam pastatų kompleksui priklauso ir Žiemos dvaras, kuriame kadaise gyveno Rusijos imperatoriai. Muziejuje galima pamatyti daugiau nei milijoną eksponatų, kurie išdėstyti šimtuose patalpų.

Šv. Izaoko katedra-soboras seniau buvo pagrindinė Rusijos katedra. Šio architektūrinio šedevro statyboms buvo sunaudota net 400 kg aukso ir 16 tonų malachito. Katedros-soboro kupolo skersmuo siekia net 26 metrus, todėl šis statinys yra tapęs itin svarbia miesto panoramos dalimi.

Kraujo Gelbėtojo šventykla yra laikoma viena gražiausių visoje Rusijoje. Statant šią šventyklą buvo sunaudota itin daug įvairių tauriųjų metalų, akmenų ir brangakmenių, o šventyklos išorė ir vidus buvo kuriami žymiausių ir talentingiausių pasaulio menininkų.

Kazanės katedra-soboras – tai vienas didingiausių Sankt Peterburgo statinių, kuriame atsispindi Europos klasikinio architektūros stiliaus bruožai. Ši katedra yra laikoma itin panašia į Vatikano šv. Petro katedrą.

Rusijos muziejus yra vienas didžiausių muziejų visame pasaulyje. Čia yra saugoma daugiau nei 400 000 įvairių tapybos darbų, todėl meno mylėtojai tikrai turės kur paganyti akis. Čia yra saugomi Iljos Repino, Ivano Šiškino, Petro Kuznecovo bei kitų žymiausių Rusijos dailininkų darbai.

Carskoje selo – tai žymaus rusų poeto Puškino gimtinė ir viena mėgstamiausių jo vietų (ši vietovė neretai yra vadinama Puškino vardu). Carskoje selo taip pat buvo viena mėgstamiausių imperatorienės Jekaterinos II rezidencijų. Jekaterinos dvaras garsėja itin prašmatniais parkais bei vidinėmis dvaro patalpomis, kurios lankytojams tiesiog atima žadą.

Aleksandro kolona – tai paminklas, skirtas paminėti pergalę kovoje su Napoleonu 1834 metais. Kolona buvo pagaminta iš vientiso raudono granito luito, kuris buvo eksportuotas iš Suomijos. Beveik 48 metrų aukščio paminklo viršūnėje puikuojasi angelo statula.

Peterhofas – imperatoriškų pastatų ansamblis, kuris yra apsuptas įspūdingų parkų, sodų bei fontanų kompozicijų. Tai yra viena gražiausių vietų visame Sankt Peterburge, todėl viešėdami šiame mieste nepasididžiuokite čia užsukti.