Majamis

Majamis – atostogų ritmu pulsuojantis kurortas

Majamis – turistų itin mėgstamas kurortas, kurio pagrindiniais akcentais neabejotinai galime laikyti nuostabaus grožio paplūdimius. Vis dėlto, tikrai klaidinga manyti, kad kelionė į Majamį apsiribos vien tik gulėjimu paplūdimyje – iš tiesų čia rasite tikrai nemažai objektų, kurie bus verti jūsų dėmesio. Nesvarbu, kokiu metų laiku nuspręsite apsilankyti šiame didžiuliame kurorte, čia tikrai rasite ką nuveikti, o patirti įspūdžiai atminty išliks tikrai ilgai.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Majamyje vyrauja tropinis musoninis klimatas: ištisus metus galima džiaugtis saulėtomis ir šiltomis dienomis. Į Majamį palankiausia vykti rudenį arba žiemą – šiuo laikotarpiu dienomis termometro stulpelis pakyla iki 26-29 laipsnių Celsijaus, o nakties metu orai atvėsta – vyrauja 15-22 laipsnių temperatūra. Drėgnasis sezonas Majamyje prasideda gegužę ir tęsiasi iki spalio pabaigos.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

20

20

22

23

26

27

28

28

28

25

23

21

Vandens temperatūra

24

24

24

25

27

29

29

30

29

28

26

25

ĮDOMŪS FAKTAI APIE MAJAMĮ

  • Majamis – vienintelis Jungtinių Amerikos Valstijų miestas, kurį įkūrė moteris;
  • Kiekvienais metais Majamį aplanko daugiau nei 14 milijonų turistų;
  • Majamis yra traktuojamas kaip vienas turtingiausių miestų JAV;
  • Kremas nuo saulės buvo sukurtas būtent Majamyje. Tai tikrai nėra senas išradimas – ši priemonė buvo sukurta 1944 metais.

KAIP PAŽINTI MAJAMĮ?

Majamyje yra puikiai išplėtota viešojo transporto sistema – net ir vietiniai gyventojai įprastai renkasi būtent tokį kelionės būdą. Turėsite galimybę išbandyti keleivinius traukinius (TriRail), greituosius traukinius (Metrorail), automatinius traukinius (Metromover) ir autobusus (Metrobus). Metromover traukiniai labai primena tramvajus, tačiau jie važinėja bėgiais, kurie įrengti virš gatvių. Nors iš pirmo žvilgsnio viešojo transporto sistema gali pasirodyti gana paini, tačiau pradėję planuoti maršrutą įsitikinsite, kad taip nėra. Taip pat yra galimybė išsinuomoti automobilį ar pasinaudoti taksi paslaugomis, o tuomet, jei tektų keliauti vandeniu, vandens taksi bus jūsų paslaugoms.

MAJAMIO VIRTUVĖ

Majamyje galima rasti Karibų regiono, Indijos, Vietnamo, Kubos ir meksikiečių virtuvės užuominų, tačiau taip pat galėsite išbandyti ir floribų virtuvę, kuri būdinga būtent Majamiui. Viešint šiame kurorte rekomenduojama paragauti pagal originalų receptą pagamintos traškios jautienos, saldžių kepinių ir, žinoma, kokteilių, kurie Majamyje yra vieni geriausių. Šiame kurorte gausu kavinių, restoranų ir barų, todėl tikrai atrasite tokių vietų, į kurias norėsite grįžti dar ne vieną kartą.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Vaca frita – traški jautiena;
  • Toston Burger – tradicinis mėsainis;
  • Ceviche – troškinta šviežia žuvis;
  • Pastelitos – tradiciniai pyragėliai;
  • Cinnamon rolls – bandelės su cinamonu.

Majamio alkoholiniai gėrimai:

  • Alkoholiniai kokteiliai (Caipirinha, Pina Colada, Mojito, ir t.t.)

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: plačiai vartojama ispanų kalba, galima susikalbėti angliškai ar net rusiškai.

Valiuta: doleris (USD).

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečių reikalaujama turėti galiojantį pasą ir ESTA leidimo patvirtinimą (jį galima gauti internetu).

Etiketas: nors sklando gandai, kad Majamio gyventojai yra vieni nemandagiausių žmonių, tačiau įsitikinsite, kad taip nėra. Majamyje itin didelis dėmesys skiriamas įvairioms detalėms – pradedant apranga, ir baigiant tuo, kaip užsakoma kava. Nenustebkite, jei užmezgę naują pažintį būsite pabučiuoti į skruostą – Majamyje toks pasisveikinimas yra labai įprastas.

Arbatpinigiai: įprasta palikti 15 procentų arbatpinigių.

Lauktuvės: įvairiaspalvės skrybėlės, skaros, rankų darbo papuošalai, magnetukai, marškinėliai, puodeliai, odos puoselėjimui skirti aliejai ir kremai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Majamio paplūdimys – tai saloje įsikūrusi atskira savivaldybė, kuri su žemynine dalimi yra sujungta tiltu. Čia rasite ne tik gyvybe pulsuojantį paplūdimį, bet taip pat ir aukštos kokybės restoranų, prekybos centrų bei viešbučių.

Art Deco rajonas garsėja restauruotais 1930 metų architektūros pastatais. Šie statiniai vilioja pastelinėmis spalvomis bei neoninėmis iškabomis, kurios tarsi kviečia bent mintimis nusikelti į praėjusį amžių. Dauguma kavinių ir restoranų žada ne tik puikų maistą ir nepriekaištingą aptarnavimą, bet taip pat ir vaizdą į paplūdimį, todėl galėsite pasigrožėti nuostabiu reginiu.

South Beach – tai vienas populiariausių paplūdimių, kuris įsikūręs visai netoli Art Deco rajono. Vasaros metu tai yra pagrindinis Majamio paplūdimys, kuriame mėgaujamasi saulės voniomis, o žiemos laikotarpiu šis paplūdimys neretai yra pasirenkamas ramiems pasivaikščiojimams.

Įlankos prekyvietė – tai didelis prekybos centras po atviru dangumi, kuriame rasite daugiau nei 150  parduotuvių, kavinių, restoranų bei įvairių pramogų.

Bayfont parkas garsėja amfiteatru, Pipirų fontanu (Pepper Fountain), Draugystės deglu (The Torch of Friendship), Antrojo pasaulinio karo memorialu (the World War II Memorial) bei Varžovo memorialu (the Challenger Memorial).

Mažoji Havana – tai vieta, kuri garsėja savo kultūriniu skoniu ir teikiamomis turizmo paslaugomis. Čia rasite gausybę restoranų bei specializuotų maisto parduotuvių, o kiekviename žingsnyje jus lydės skambanti lotynų muzika. Pagrindinė rajono gatvė yra Calle Ocho, kurioje galima rasti daugybę įvairių veiklų.

Majamio zoologijos sodas tikrai nudžiugins visus gyvūnų mylėtojus, nes čia bus galima pamatyti daugiau nei 2000 laukinių gyvūnų, kuriems yra užtikrinamos natūraliai gamtai artimos sąlygos. Šio zoologijos sodo lankytojai dažniausiai jaučiasi taip, tarsi būtų atvykę į safarį, todėl įspūdžiai yra tiesiog garantuoti. Parke taip pat rasite daugybę tropinių augalų, didžiulę orchidėjų kolekciją bei vaikams pritaikytų veiklų.

Džiunglių sala – tai vieta, kurioje galėsite pamatyti tigrų, babuinų, aligatorių, vėžlių bei flamingų. Čia taip pat galima pamatyti įvairių retų gyvūnų bei pasigrožėti rengiamais pasirodymais.

Majamio jūros akvariumas – tai vieta, kuri vilioja šeimas su vaikais. Mažuosius lankytojus džiugina kiekvieną dieną rengiami pasirodymai, kurių metu galima pamatyti delfinų, banginių bei kitų vandenyno gyventojų šou.  Įdomu tai, kad šiame akvariume gyvena ir 1960 metų TV seriale „Fliperis“ besifilmavusių delfinų palikuoniai. Majamio jūros akvariume galima išbandyti pasiplaukiojimą su delfinais, susipažinti su šių žinduolių fiziologija bei elgsenos ypatumais.

Laisvės bokštas – tai vienas labiausiai stebinančių statinių, kuris yra vaizduojamas vestuvių torto stiliumi. Šis bokštas buvo pastatytas 1925 metais ir yra vienas seniausių dangoraižių visoje pietryčių Amerikoje.

Majamio vaikų muziejus buvo įkurtas 1983 metais, tačiau dabartinį pavadinimą įgavo tik praėjus dviem dešimtmečiams. Čia įkurtos mokomosios ir pramoginės ekspozicijos yra skirtos lavinti vaikų smalsumą ir kūrybiškumą: muziejuje vyksta interaktyvios parodos bei rengiamos tam tikrai temai skirtos galerijos. Muziejus yra pakankamai didelis – jame yra net 200 sėdimų vietų auditorija, restoranas ir dovanų parduotuvė.

Majamio mokslo muziejus stebina gausybe įvairių liečiamųjų ir interaktyvių eksponatų, skirtų chemijos, fizikos bei biologijos sritims. Vasaros metu čia taip pat yra organizuojamos vaikų stovyklos, kurių metu galima ne tik pasisemti žinių, bet taip pat smagiai praleisti laiką. Majamio mokslo muziejus buvo įkurtas 1950 metais, ir nuo to laiko gerokai prasiplėtė. Šiuo metu yra numatyti itin dideli šio muziejaus pokyčiai, todėl greitai jis taps dar didesniu ir dar patrauklesniu lankytojams.

Auksinės pakrantės geležinkelio muziejus buvo įsteigtas 1950 metais, o šiandien jis turi daugiau nei 30 istorinių geležinkelio transporto priemonių. Tarp jų galima pamatyti ir prezidentinį traukinį, kurį naudojo F. Ruzveltas, D. Eisenhoweris, H.S. Trumanas ir R. Reiganas.